Nieuws/Sport
1939522
Sport

Zege Donar te krap voor finale Europe Cup

Donar won met 83-80, maar het was niet genoeg.

Donar won met 83-80, maar het was niet genoeg.

Het Europese avontuur van de mannenploeg van basketbalclub Donar is voorbij. De ploeg van coach Erik Braal kwam in het uitverkochte MartiniPlaza in Groningen net iets tekort tegen Reyer Venezia. De thuisclub wist de return nog wel met 83-80 te winnen.

Donar won met 83-80, maar het was niet genoeg.

Donar won met 83-80, maar het was niet genoeg.

De Nederlandse kampioen verloor vorige week in Italië echter met 82-72. Donar moest derhalve met meer dan tien punten verschil winnen om als eerste Nederlandse basketbalploeg sinds Den Bosch in 1979 de finale te halen van een Europees clubtoernooi. Een dergelijke uitslag zat er niet in, al lonkte de ploeg van Braal in het vierde kwart nog wel een paar keer naar de eindstrijd.

Met nog 26 seconden op de klok leidde Donar nog met 81-74. Venezia bezweek echter niet onder de spanning en speelt nu tegen Avellino, eveneens uit Italië, in de finale van de Europe Cup.

De thuisploeg leidde voor ruim 4000 toeschouwers na 5 minuten met 11-8, vooral dankzij Evan Bruinsma die acht punten voor zijn rekening nam. Bij die tussenstand begaf één van de zogenoemde schotklokken het. Na een oponthoud van circa twintig minuten konden de twee teams de return hervatten.

Na het eerste kwart was de stand in evenwicht: 24-24, vooral dankzij een eindsprintje van de Italiaanse kampioen. Ook in het tweede deel nam Donar een kleine voorsprong, die deze keer wel tot aan het aan het eind van het kwart kon worden vastgehouden: 44-41. Het derde kwart leverde evenmin de vereiste marge op (61-58), waardoor alles aan kwam op het laatste deel.

Met nog zeven minuten te spelen, had Donar eindelijk een gat van tien punten geslagen: 70-60. De Italiaanse formatie bleef echter voortdurend in de buurt en hield in de laatste minuut het hoofd koel. Brandyn Curry was topschutter bij Donar met 23 punten, Bruinsma eindigde op 21 punten.