Sport/Autosport
1939983914
Autosport

Red Bull gaat niet in beroep

Stewards: DAS-systeem Mercedes niet illegaal

Lewis Hamilton vrijdag in actie tijdens de vrije training.

Lewis Hamilton vrijdag in actie tijdens de vrije training.

SPIELBERG - Na lang beraad hebben de race-stewards in Oostenrijk besloten dat Mercedes het veelbesproken DAS-systeem ’gewoon’ mag gebruiken. Red Bull Racing had na de eerste twee vrije trainingen een officieel protest ingediend.

Lewis Hamilton vrijdag in actie tijdens de vrije training.

Lewis Hamilton vrijdag in actie tijdens de vrije training.

De vondst was het hoofdonderwerp tijdens de testdagen in Barcelona, eind februari. Coureurs Lewis Hamilton en Valtteri Bottas kunnen, door het stuur naar zich toe te trekken of van zich af te duwen, de stand van de twee voorwielen veranderen. Op het rechte stuk kan dat een hogere topsnelheid tot gevolg hebben en minder bandenslijtage.

Autosportfederatie FIA heeft het foefje al verboden voor 2021, maar dit jaar mag Mercedes het stuursysteem dus intact laten en zouden andere teams eventueel kunnen volgen. In een zeven pagina’s tellend document leggen de stewards uit dat DAS een legaal onderdeel van het stuursysteem is, omdat het geen deel uitmaakt van de ophanging.

FIA-president Jean Todt stond zaterdagmiddag de aanwezige media te woord op de Red Bull Ring. Hij zei onder meer dat Red Bull ’verantwoordelijk heeft gehandeld’, door het protest tegen DAS-systeem al op vrijdag in te dienen en niet achteraf. Red Bull zal dit weekend niet in beroep gaan.

In de eerste Formule 1-podcast van De Telegraaf blikte onze verslaggever Erik van Haren met voormalig F1-coureur Christijan Albers al vooruit op het nieuwe seizoen in de koningsklasse van de autosport. ’Laten topteams zich weer piepelen door Red Bull en Max Verstappen?’ Luister ’m hier.