Sport/Tennis
1941910414
Tennis

’Daarom werd ze in eerste instantie ook gewoon toegelaten’

WTA schaart zich achter Renata Voracova, die in zelfde schuitje zat als Novak Djokovic

Renata Voracova op archiefbeeld.

Renata Voracova op archiefbeeld.

Renata Voracova, die net als Novak Djokovic enige tijd in een quarantainehotel in Melbourne werd geplaatst, heeft volgens tennisorganisatie WTA niets verkeerds gedaan. Ook haar visum werd ingetrokken, hoewel ze al enige tijd in Australië verbleef. Ze nam zelfs na binnenkomst in het land gewoon deel aan een toernooi. In tegenstelling tot Djokovic heeft Voracova inmiddels wel het land verlaten. Beiden waren niet in het bezit van een geldig vaccinatiebewijs.

Renata Voracova op archiefbeeld.

Renata Voracova op archiefbeeld.

„Renata heeft de procedures om op basis van een medische vrijstelling het land in te mogen op de juiste wijze gevolgd”, aldus de WTA in een verklaring.

„Daarom werd ze in eerste instantie ook gewoon toegelaten. Door een bijzonder ongelukkige samenloop van omstandigheden is er vervolgens van alles misgegaan. Dat haar visum vervolgens alsnog is ingetrokken is niet alleen betreurenswaardig, maar ook vreemd. Ze heeft alle regels opgevolgd.”

Novak Djokovic

Djokovic, de nummer 1 van de wereld, hoopt nog steeds deel te kunnen nemen aan de Australian Open. Na tussenkomst van de rechter heeft hij inmiddels wel toestemming om in Australië te verblijven. De Serviër heeft wel toegegeven bij binnenkomst in Australië enkele foute verklaringen te hebben afgelegd. Mogelijk moet hij op last van de minister alsnog vertrekken.

De overkoepelende organisatie bij de mannen, ATP, heeft al opgeroepen tot meer duidelijkheid voor spelers. „Er moet meer duidelijkheid, communicatie en begrip komen bij landen en organisaties over de status van niet-gevaccineerde spelers.