Sport/Wielrennen
194381
Wielrennen

Wielerbaas Cookson gaat voor tweede termijn

Brian Cookson

Brian Cookson

AIGLE - Brian Cookson gaat voor een tweede termijn als voorzitter van de internationale wielerunie UCI. De 65-jarige Brit stelde zich vrijdag herkiesbaar en maakte meteen zijn plannen voor de komende vier jaar bekend. Cookson won in 2013 de strijd tegen Pat McQuaid om het voorzitterschap bij de UCI. Bij een rommelige verkiezing in Florence kreeg de Brit 24 stemmen, tegen achttien voor de Ierse oud-wielrenner die na acht jaar werd onttroond als wielerbaas.

Brian Cookson

Brian Cookson

"We hebben een geweldige start gemaakt, daar ben ik trots op, maar er is nog veel meer wat we samen moeten doen'', schreef Cookson vrijdag in een open brief. "Daarom stel ik me kandidaat voor een tweede termijn als UCI-voorzitter.''

Cookson heeft zelf onder meer doorgevoerd dat de mondiale wielerbaas slechts twee periodes mag blijven zitten. Dat betekent dat hij zijn laatste termijn in gaat als hij in september wordt herkozen. De Belgische wielerbaas Tom Van Damme en de Fransman David Lappartient, voorzitter van de Europese wielerbond, overwegen zich ook kandidaat te stellen.