19459
Schaatsen

Brons voor Roest op 1500 meter

Ook Nuis slaat toe in Thialf

Kjeld Nuis.

Kjeld Nuis.

Kjeld Nuis heeft bij de wereldbeker schaatsen in Heerenveen goud gewonnen op de 1500 meter.

Kjeld Nuis.

Kjeld Nuis.

Nuis veroverde de eerste plaats met een sterke tijd van 1.45,11. Ploeggenoot Patrick Roest behaalde brons in 1.46,42. Wereldkampioen Denis Yuskov uit Rusland eindigde op de tweede plaats (1.45,41).

Voldoende over

Voor Nuis, die in de zevende rit tegen Roest reed, was het zijn derde wereldbekerzege op de schaatsmijl. Roest (21) pakte zijn eerste individuele wereldbekermedaille in zijn loopbaan. Hij schaatste allerminst een vlekkeloze race tegen zijn zes jaar oudere ploeggenoot, maar had in de laatste ronde toch voldoende over voor een snelle finish.

Nuis sloeg vorig weekeinde de derde wereldbeker in Astana over. Met zijn Nederlandse ploeggenoten van Team LottoNL-Jumbo werkte hij in die periode een trainingsstage in Collalbo af. Kopman Sven Kramer besloot bij nader inzien ook het vierde wereldbekertoernooi in Heerenveen te schrappen om goed uitgerust aan de NK afstanden (eind december), en het EK allround (begin januari) te kunnen beginnen. Beide evenementen worden eveneens in het vernieuwde Thialf verreden.

Krol negende

Thomas Krol reed de negende tijd (1.47,05). De schaatser van Team Plantina had aanmerkelijk hoger kunnen eindigen in het klassement, maar door een forse misslag ongeveer halverwege zijn race verloor hij veel ritme en snelheid. De Amerikaan Joey Mantia, die als vijfde eindigde in 1.46,56, behield de leiding in het wereldbekerklassement van de 1500 meter.