Sport/Wielrennen
1947174
Wielrennen

Luxemburger verrast favorieten in Luik met solo

Jungels maakt QuickStep-feest compleet met zege in Luik

Bob Jungels komt dolblij over de finish.

Bob Jungels komt dolblij over de finish.

De laatste wielerklassieker van het voorjaar is een prooi geworden voor Bob Jungels. De 25-jarige Luxemburger van QuickStep-Floor zegevierde zondag in Luik-Bastenaken-Luik na een indrukwekkende solo.

Bob Jungels komt dolblij over de finish.

Bob Jungels komt dolblij over de finish.

De laatste twintig van de in totaal 258 kilometer legde Jungels alleen af. De Canadees Michael Woods (Education First) werd op 37 seconden tweede. Romain Bardet (AG2R) legde beslag op de derde plaats. Sam Oomen (Sunweb) werd twaalfde en was daarmee de beste Nederlander.

Voor Jungels was het zijn veertiende profzege. Zijn meest aansprekende overwinning was een etappe in de Giro d'Italia van vorig jaar. Bij QuickStep-Floors mochten voor de 27e keer dit seizoen de champagneflessen worden ontkurkt. De Belgische formatie won dit jaar voorjaar ook de E3 Harelbeke, de Ronde van Vlaanderen (Niki Terpstra), Dwars door Vlaanderen (Yves Lampaert), de Scheldeprijs (Fabio Jakobsen) en de Waalse Pijl (Julian Alaphilippe).

Bob Jungels op archiefbeeld.

Bob Jungels op archiefbeeld.

Op ongeveer 22 kilometer van de streep kwam het Ardennen-offensief van de vroege vlucht tot een einde. Even later op de Roche-aux-Faucons, de tiende en voorlaatste klim van de dag (1,5 kilometer á 9,7%) opende Philippe Gilbert de debatten. De dappere poging van de winnaar van 2011 werd echter direct gepareerd. 

Toen even later zijn teamgenoot Jungels aanzette, werd er door de concurrentie iets langer getwijfeld. De kampioen van Luxemburger, een begenadigd tijdrijder, kon zodoende in een rap tempo een flink gat slaan. Omdat de favorieten naar elkaar bleven kijken, had Jungels in een mum van tijd een comfortabele voorsprong van ruim dertig seconden bijeengeschraapt. 

Julian Alaphilippe kwam juichend als vierde over de finish. De winnaar van de Waalse Pijl was samen met Alejandro Valverde de grote favoriet voor de zege in Luik. Alaphilippe hoefde niet meer zo nodig nadat zijn ploeggenoot Jungels ontsnapt was.

Valverde miste de steun van ploeggenoten om de laatste voorjaarsklassieker net als recordhouder Eddy Merckx voor de vijfde keer te winnen. Jungels kon nauwelijks geloven dat hij als eerste over de finish kwam. "Ik startte om te werken voor Alaphilippe", zei hij. "Maar opeens was ik weg en bleef ik weg."

Luik-Bastenaken-Luik werd zondag voor de 104e keer verreden.

Luik-Bastenaken-Luik werd zondag voor de 104e keer verreden.

De favorietengroep wist dat op zes kilometer van de finish, op de Côte de Saint-Nicolas (1,3 kilomter á 7,9%) de enige kans lag om Jungels nog bij te halen en dus demarreerde Jelle Vanendert, maar de Belg van Lotto-Soudal zakte er in de slotfase totaal doorheen.