Nieuws/Sport
1947748
Sport

Van Persie schittert tegen AZ

Gouden bekerzege Feyenoord

Robin van Persie is de gevierde man bij Feyenoord.

Robin van Persie is de gevierde man bij Feyenoord.

Feyenoord heeft zondag de 100e uitvoering van het KNVB-bekertoernooi gewonnen. In de finale in De Kuip werd AZ met 3-0 verslagen.  

Robin van Persie is de gevierde man bij Feyenoord.

Robin van Persie is de gevierde man bij Feyenoord.

Nicolai Jørgensen, Robin van Persie en Jens Toornstra verzorgden de treffers en hielpen Feyenoord op die manier aan de dertiende dennenappel in de clubgeschiedenis. Vooral de treffer van Van Persie was van grote schoonheid. De topscorer aller tijden van Oranje verschalkte AZ-doelman Marco Bizot met een heerlijk stiftje met zijn 'chocoladebeen'. 

Lees ook: STATISTIEKEN - Van Persie schittert in bekerfinale

AZ-trainer John van den Brom koos in de bekerfinale weer voor een systeem met vijf verdedigers en twee aanvallers. De Alkmaarders zijn er de afgelopen jaren niet meer in geslaagd om te winnen van een topclub en dus wilde Van den Brom meer defensieve zekerheid inbouwen.

De KNVB-beker is dit jaar - vanwege het 100-jarige jubileum - van goud.

De KNVB-beker is dit jaar - vanwege het 100-jarige jubileum - van goud.

Het dit seizoen bij tijd en wijle ongrijpbare AZ deed enkele weken terug tegen PSV hetzelfde. Dat er toen met 3-2 werd verloren, vond Van den Brom geen reden om dit keer te kiezen voor het gebruikelijke systeem. 

"Die drie tegengoals tegen PSV vielen na individuele fouten. Voetballend gezien stond het verdedigend goed. Ik verwacht met dit systeem minder kansen tegen te krijgen dan met onze normale spel." 

Feyenoord-trainer Van Bronckhorst, die zijn vierde prijs in drie jaar pakte, maakte zich niet druk om de wijziging. "We hebben de laatste duels van AZ allemaal bekeken. Ook die tegen PSV. We hebben het team voorbereid op dit systeem. Sowieso doen we het dit seizoen goed tegen teams met twee spitsen." 

Ricardo van Rhijn ruimt het vuurwerk op.

Ricardo van Rhijn ruimt het vuurwerk op.

Lees ook: AZ-fans misdragen zich in Kuip

En dat bleek. AZ kreeg in de eerste helft, die nog even onderbroken moest worden vanwege met vuurwerk gooiende fans uit Alkmaar, een paar kansjes. Brad Jones had echter weinig moeite met de afstandsschoten van Alireza Jahanbakhsh en Wout Weghorst. Aan de andere kant van het veld had de AZ-defensie het een stuk lastiger met het in toom houden van de aanvallend ingestelde Rotterdammers.

Ondanks de extra verdediger bij AZ kon Nicolai Jørgensen in de 29e minuut kinderlijk eenvoudig de openingstreffer binnen werken. De geheel vrijstaande Steven Berghuis maakte het AZ-doelman Marco Bizot lastig met een kopbal na een puike voorzet vanaf de achterlijn van Karim El Ahmadi. De Deense spits was vervolgens trefzeker vanuit de rebound.

Robin van Persie ligt gehavend op de grond. Alireza Jahanbakhsh zegt sorry.

Robin van Persie ligt gehavend op de grond. Alireza Jahanbakhsh zegt sorry.

Lees ook: Van Persie gaat neer na trap tegen achterhoofd

Van Persie verdubbelde in de tweede helft op wonderschone wijze de score. De aanvaller liet in de 59e minuut zien helemaal hersteld te zijn van een trap tegen het achterhoofd van Jahanbakhsh en bracht met een heerlijk wippertje de 2-0 op het scorebord. 

AZ deed zijn best, maar scoren deed het niet meer. Het had na 65 minuten terug in de wedstrijd kunnen komen, maar het ontbrak de Alkmaarders aan een beetje geluk. Zowel Weghorst als Stijn Wuytens zag een inzet worden gekeerd op de doellijn.

In blessuretijd maakte Jens Toornstra het allemaal nog wat pijnlijker voor AZ. De middenvelder vond net als Jørgensen vanuit de rebound het net, waardoor de Noord-Hollanders voor het tweede jaar op een rij met een kater uit Rotterdam vertrokken. Vorig seizoen was Vitesse in de eindstrijd te sterk.