Nieuws/Sport
1948046
Sport

Feyenoord pakt beker met Van Persie in de hoofdrol

De spelers van Feyenoord bouwen een feestje.

De spelers van Feyenoord bouwen een feestje.

ROTTERDAM - Feyenoord heeft ten koste van AZ de KNVB-beker veroverd. Nicolai Jørgensen brak de ban voor rust met een intikker van dichtbij, maar het hoogtepunt van de middag werd verzorgd door Robin van Persie. De oude vos gooide de finale met een sublieme stift in het slot. Het slotakkoord was aan Jens Toornstra: 0-3.

De spelers van Feyenoord bouwen een feestje.

De spelers van Feyenoord bouwen een feestje.

Voor Feyenoord is de KNVB-beker de vierde prijs in twee jaar tijd onder Van Bronckhorst. In 2016 wonnen de Rotterdammers de dennenappel ook al, vorig jaar legde Feyenoord beslag op de landstitel en Johan Cruijff Schaal. AZ slaagde er voor de tweede keer op een rij niet in om een bekerfinale te winnen, nadat er vorig jaar ook al werd verloren van Vitesse (0-2).

De Alkmaarders, die met vijf verdedigers aantraden in De Kuip, waren in de eerste helft lange tijd de bovenliggende partij, maar kregen na een klein half uur uit het niets een tegentreffer te verwerken. Na een vlot lopende Feyenoord-aanval legde Karim El Ahmadi de bal met een voorzet op het hoofd van Steven Berghuis. AZ-doelman Marco Bizot redde in eerste instantie nog, maar de rebound was een prooi voor Jørgensen: 0-1.

De beslissing kwam na 57 minuten tot stand. Van Persie werd door Berghuis vrij gezet voor Bizot en toonde zijn klasse door de bal met veel gevoel over de uitkomende Bizot te lepelen (0-2). Daarmee was het verzet van AZ gebroken, al moest Jørgensen nog wel een inzet van de ingevallen Mats Seuntjens van de lijn halen. In blessuretijd maakte Toornstra er ook nog 0-3 van.