Sport/Autosport
1951403894
Autosport

Lewis Hamilton, Valtteri Bottas en Max Verstappen vol onbegrip over regels rond pole position

Lewis Hamilton start vanaf P11 in Istanbul.

Lewis Hamilton start vanaf P11 in Istanbul.

ISTANBUL - Lewis Hamilton was zaterdag in Turkije voor de 102e keer de snelste man in een Formule 1-kwalificatie. Toch blijft de teller van de Brit van Mercedes op 101 staan. Dit vanwege zijn gridstraf naar aanleiding van een motorwissel, waardoor hij tien plekken moet inleveren. Het zorgde voor behoorlijk wat onbegrip.

Lewis Hamilton start vanaf P11 in Istanbul.

Lewis Hamilton start vanaf P11 in Istanbul.

„Ik heb gewoon pole gepakt en vind niet dat een gridstraf daar effect op moeten hebben. Maar goed, het maakt me ook weer niet zo heel veel uit”, aldus Hamilton, die natuurlijk makkelijk praten heeft, aangezien hij toch al lang en breed recordhouder is wat betreft het aantal pole positions. Michael Schumacher is de nummer twee op de lijst met ’slechts’ 68 eerste plekken.

Hoewel Valtteri Bottas profiteerde en zondag voor de 15e keer in zijn carrière vanaf P1 mag starten, vond de Fin dat zijn teamgenoot tekort was gedaan. „Pole is pole. Lewis was gewoon de snelste vandaag.”

Max Verstappen, die achter beide Mercedes-coureurs de derde tijd neerzette, was het daar hartgrondig mee eens. „De man die het snelste rondje rijdt, verdient pole.”