Nieuws/Sport
1953793
Sport

'Overmars gaat bij Ajax mee met z'n tijd'

Edwin van der Sar en Marc Overmars

Edwin van der Sar en Marc Overmars

Dat Ajax steeds vaker de transfermarkt op gaat, vindt Danny Blind – gezien de financiële positie van de club en de internationale ontwikkelingen – logisch.

Edwin van der Sar en Marc Overmars

Edwin van der Sar en Marc Overmars

"De spelers gaan niet meer op 23- of 24-jarige leeftijd naar het buitenland, zoals Daley Blind of Davy Klaassen, maar op 21-jarige leeftijd of jonger", vertelt de kersverse commissaris van de Amsterdamse club.

Danny Blind

Danny Blind

"Vroeger – in de tijd van de De Boertjes, Edwin van der Sar en Jari Litmanen – was het nog 27- of 28-jarige leeftijd. Heb je altijd maar weer een nieuwe klaarstaan? Dus moet je je wat breder oriënteren. En dat doet Overmars. Je gaat mee met de tijd. Ajax leidt op, maar als je ze niet hebt, koop je. Dat gebeurt nu sneller, omdat je ze ook weer sneller kwijtraakt. Matthijs de Ligt is 18. Zijn opvolger staat nog niet klaar. Maar dat kan toch ook niet?”

Filosofie

Het veranderende voetballandschap zorgt er volgens Blind voor dat het werk van de directie moeilijker is geworden. "Wat is technisch gezien de filosofie van de club? Opleiden. En daar zitten natuurlijk bedreigingen, want het is niet meer zoals twintig jaar geleden. Ik ben ook 3,5 jaar hoofd opleidingen geweest en destijds kreeg iedere jeugdspeler hetzelfde eerste contract voor drie jaar, voor hetzelfde bedrag. Of je nou Wesley Sneijder of Jan Klaassen heette. Ik zeg Jan, geen Davy. Je moet nu veel meer doen om spelers überhaupt onder contract te krijgen. Ik hoop dat ik met mijn ervaring de directie daarin kan ondersteunen”, zegt de Champions League-winnaar van 1995.

Lees alles over de nieuwe rol van Danny Blind in de Premium-editie van Telesport.