Nieuws/Sport
1954200423
Sport

Thomas Bach: ’IOC verspilt geen tijd aan speculaties over schrappen Spelen in Tokio’

IOC-voorzitter Thomas Bach

IOC-voorzitter Thomas Bach

„Wij doen er alles om de Spelen in Tokio succesvol en veilig te laten verlopen”, aldus IOC-voorzitter Thomas Bach. „Alle olympische comités en de atleten van de 206 bij het Internationaal Olympisch Comité aangesloten landen staan achter de Spelen in Tokio.”

IOC-voorzitter Thomas Bach

IOC-voorzitter Thomas Bach

Over speculaties dat er een streep gaat door de Spelen was Bach duidelijk: „Wij gaan hier onze tijd en energie niet aan verspillen. We focussen ons op de openingsceremonie. We werken eraan hoe de Spelen plaats kunnen gaan vinden.”

Volgens het Internationaal Olympisch Comité is het dan ook te vroeg om aan te geven welke maatregelen er worden genomen om besmettingen met het coronavirus te voorkomen. „Geen enkele expert weet hoe de wereld er straks uitziet. We moeten nog even wachten.”

Bach verwacht dat in februari de eerste draaiboeken met betrekking tot Covid-19 richting de nationale olympische comité’s gaan. Daarin zullen meerdere scenario’s worden geschetst. De verwachting is dat er voor atleten sprake zal zijn van quarantaine en voortdurende tests, voor zover ze nog niet zijn gevaccineerd. Bach wilde op de maatregelen nog niet vooruitlopen. „Dat heeft nu nog geen zin”, meent de Duitser.

Bach toonde zich optimistisch. „Door de maatregelen die de regeringen nu nemen zien we dat de besmettingscijfers teruglopen. Dat is gunstig, en als we daar het lente- en later zelfs het zomereffect bij optellen ziet het er helemaal niet slecht uit. Verder zijn er onder strikte protocollen de afgelopen maanden veel sportwedstrijden gehouden, met duizenden en duizenden tests op het virus. Het aantal positieve gevallen was minimaal. Van een uitbraak is zelfs nergens sprake geweest.”

Zo’n 11.000 atleten uit tweehonderd landen worden in juli in Japan verwacht. Een beslissing over het toelaten van buitenlandse toeschouwers wordt pas in het voorjaar voorzien. Vanwege de coronacrisis werden de Olympische Spelen in de zomer van 2020 met een jaar uitgesteld.