Sport/Wielrennen
1957440390
Wielrennen

Wild grijpt Europese titel

Kirsten Wild slaat toe.

Kirsten Wild slaat toe.

Kirsten Wild heeft bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen opnieuw de titel gegrepen bij het omnium.

Kirsten Wild slaat toe.

Kirsten Wild slaat toe.

De 37-jarige Nederlandse ging na het winnen van de afvalkoers als leider van het klassement het afsluitende onderdeel in. In de puntenkoers wist ze een kleine voorsprong op de Britse Laura Kenny te houden. Wild eindigde op 116 punten en bleef Kenny twee punten voor. Tatsiana Sjarakova uit Wit-Rusland greep het brons met 112 punten.

Wild domineert het omnium, dat een olympisch onderdeel is, al enkele jaren. Ze veroverde de afgelopen twee WK’s de titel, was al de regerend Europese kampioene en won afgelopen zomer bij de Europese Spelen in Minsk ook dit onderdeel.

„Ik ben heel trots, ik heb Laura heel hoog staan. Ik heb echt moeten nadenken hoe zij te kloppen is”, legde Wild uit. „Voor mij was Laura onklopbaar, dus het is wel fijn dat ik weet dat ik in de buurt kan blijven. Ik ben in het verleden enorm vaak door haar geklopt. Dus ik ben hier wel blij mee.”

Mijn kracht

De baanwielrenster was ondanks een matige start op de scratch (4e) en de temporace (7e) niet in paniek geraakt. „Misschien is dat ook wel een beetje mijn kracht voor het omnium. Ook als het heel slecht gaat, moet je gewoon door”, zei ze. Ze won de afvalkoers en verzekerde zich in de puntenkoers van haar tweede Europese trui in Apeldoorn.

Van Schip

Jan-Willem van Schip greep naast een plak op het omnium. De 25-jarige wielrenner zag in de afsluitende puntenkoers vijf renners een ronde voorsprong pakken, waardoor hij zijn tweede plaats in het klassement kwijtraakte.

De Fransman Thomas pakte met 173 punten de Europese titel. Lasse Norman Hansen uit Denemarken greep met 163 punten het zilver en de Brit Oliver Wood won met 150 punten brons. Van Schip eindigde als vierde op 146 punten.