Sport/Wielrennen
1962196745
Wielrennen

Kazachse wielerploeg legt voorjaarsprogramma stil

Coronavirus teistert ook Astana

Astana tijdens de UAE Tour, in februari.

Astana tijdens de UAE Tour, in februari.

NUR-SULTAN - Astana is de volgende wielerploeg die het voorjaarsprogramma stillegt vanwege het nieuwe coronavirus. De Kazachse ploeg meldt donderdag sowieso vijftien dagen niet meer aan wedstrijden deel te nemen. Dat houdt in dat Astana niet aan de start verschijnt bij Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico. De periode die de ploeg nu aangeeft, bevat nog niet Milaan-Sanremo. De Strade Bianche, waarvoor de afmelding ook gold, is inmiddels afgelast.

Astana tijdens de UAE Tour, in februari.

Astana tijdens de UAE Tour, in februari.

„Met deze maatregel hebben we ervoor gekozen de gezondheid van onze renners en medewerkers te beschermen en onze verantwoordelijkheid te nemen voor de maatschappij door het virus niet verder te verspreiden”, verklaarde teammanager Aleksandr Vinokoerov. „Natuurlijk waren we liever gestart in de komende wedstrijden, maar de veiligheid gaat nu voor alles. Er komt nog een lang seizoen aan met veel belangrijke wedstrijden. Het was geen makkelijk besluit, maar we moeten de wielerfamilie beschermen, net zoals onze familie thuis.”

Mede vanwege het coronavirus zegden ondertussen ploegen als Ineos, Mitchelton-Scott en Groupama-FDJ af voor wedstrijden in de komende weken. Jumbo-Visma besloot nog voor de afgelasting de Strade Bianche te laten schieten.

Het Franse AG2R besloot donderdag voorlopig alleen Italiaanse koersen te mijden. „Het spijt ons voor de organisatoren van die wedstrijden, maar nu de situatie in Italië zo onstabiel is, kunnen we de gezondheid van onze renners en staf niet riskeren”, aldus Vincent Lavenu, manager van de ploeg waarvoor onder anderen de Fransman Romain Bardet en de Belg Oliver Naesen rijden.

Emirates

Team Emirates is de volgende die zich vanwege het nieuwe coronavirus heeft afgemeld voor de komende wielerkoersen. De ploeg waarvoor onder anderen het Sloveens toptalent Tadej Pogacar en de Colombiaanse sprinter Fernando Gaviria uitkomen, heeft Parijs-Nice, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo uit het programma geschrapt.

„Gezien de wereldwijde noodsituatie en de recente situatie in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten waar de daar aanwezige renners en begeleiders in quarantaine verbleven, hebben we besloten onze sportieve activiteiten op te schorten”, meldt de ploeg, die in ieder geval tot 21 maart geen wedstrijden rijdt. Pas daarna volgt een besluit over een eventuele afmelding voor andere koersen.