Sport/Voetbal
1970826943
Voetbal

Marcel Brands vertrekt met onmiddellijke ingang bij Everton

Marcel Brands.

Marcel Brands.

LIVERPOOL - Marcel Brands vertrekt met onmiddellijke ingang bij Everton, de club waar hij in mei 2018 als directeur spelersbeleid in dienst trad en waarmee hij onlangs zijn contract tot de zomer van 2024 verlengde. Bronnen rondom de club zeggen dat de 59-jarige Bosschenaar overeenstemming heeft bereikt over het afkopen van dat nog doorlopende contract.

Marcel Brands.

Marcel Brands.

De laatste maanden stapelden de problemen zich op. Tegen de zin van Brands in stelde de club Rafael Benitez aan als trainer. Die deed voor het aantrekken van nieuwe spelers rechtstreeks zaken met eigenaar Fahrad Moshiri en zette Brands buitenspel.

Na de 1-4 nederlaag thuis in de derby tegen Liverpool werd de directie tijdens de wedstrijd door fans beschimpt. Een boze supporter riep Brands bij het verlaten van de tribune toe dat hij op moest stappen omdat hij mede-verantwoordelijk was voor het aankoopbeleid. Brands liet dat niet over zijn kant gaan en verweerde zich.

Everton, dat op een teleurstellende vijftiende plek en maar vijf punten boven de degradatiestreep staat in de Premier League, komt deze speelronde pas maandag in actie. Dan is Arsenal de tegenstander. Supporters, die veel moeite hebben met eigenaar Moshiri, hebben kondigden aan bij die wedstrijd acties te zullen gaan voeren. Zij eisen dat de directie duidelijkheid verschaft over de toekomst. Het plan is om bij wijze van protest het stadion halverwege de wedstrijd te verlaten.

Brands investeerde in zijn periode bij Everton voor een bedrag van 685 miljoen euro in nieuwe spelers. In zijn eerste seizoen, met Marco Silva als trainer, eindigde de club op een achtste plek. Met trainer Carlo Ancelotti finishte Everton als twaalfde en tiende. De beoogde aansluiting met de Engelse (sub-)top kwam niet tot stand.

Brands was eerder technisch directeur bij RKC Waalwijk, AZ en PSV. Bij al die clubs diende hij zijn overeenkomst steeds uit.