Sport/Voetbal
1973312781
Voetbal

’Je bent Amsterdammer en Ajacied tot je laatste adem’

Ajax en Spartak Moskou bereiken akkoord over Quincy Promes

Quincy Promes

Quincy Promes

AMSTERDAM - Ajax heeft overeenstemming bereikt met Spartak Moskou over de directe overgang van Quincy Promes. De overgang van de aanvaller naar de Russische club is onder voorbehoud van de medische keuring.

Quincy Promes

Quincy Promes

Promes stond nog tot en met 30 juni 2024 onder contract bij Ajax. De clubs zijn een transfersom overeengekomen van 8,5 miljoen euro, het bedrag kan ’middels variabelen’ nog oplopen tot 11 miljoen euro.

Promes werd op 4 januari 1992 geboren in Amsterdam en speelde vanaf zijn tiende in de jeugdopleiding van Ajax. In 2008 verliet de aanvaller de club en speelde hij bij HFC Haarlem, Go Ahead Eagles en FC Twente, voordat hij in 2014 voor de eerste keer naar Spartak Moskou ging. In Rusland legde hij beslag op het landskampioenschap en de Russische Supercup, en werd hij speler van het jaar en topscorer van de Superliga.

Ten Hag

In het seizoen 2018/2019 kwam Promes voor Sevilla FC uit, voordat hij in de zomer van 2019 de overstap maakte naar Ajax.

De 47-voudig international maakte op 27 juli 2019 zijn debuut in het eerste van Ajax, tijdens de wedstrijd Ajax – PSV (2-0). In totaal kwam hij 53 keer in actie voor de Amsterdammers, en scoorde hij 22 keer. Met Ajax behaalde Promes de eerste plek in de Eredivisie en legde hij beslag op de Johan Cruijff schaal.

„Ik heb een goed verleden met Quincy”, zei Ajax-trainer Erik ten Hag, die de Amsterdammer leerde kennen bij Go Ahead Eagles. „Hij heeft het vorig seizoen ook goed bij ons gedaan, ook met belangrijke doelpunten in de Champions League. Maar hij kwam met het verzoek dat hij terug naar Spartak wilde. Ik was daar niet zo blij mee. Maar hij mag de switch nu toch maken, omdat we met Oussama Idrissi een vervanger hebben gevonden.”

Promes: ’Van clubtopscorer in Champions League naar wisselspeler’

Met pijn in zijn hart heeft Promes Ajax verlaten voor Spartak Moskou. „Maar voetbal is het belangrijkste voor mij en ik ben hier geen basisspeler”, laat hij via het clubkanaal van de Amsterdamse club weten. „De combinatie van deze dingen ging toch aan me knagen.”

„Ik ging van clubtopscorer in de Champions League naar wisselspeler”, vertelt de 29-jarige Promes. „Ik denk dat iedere speler er moeite mee zou hebben om dat een plekje te geven. Dan ga je de balans opmaken, of het misschien toch niet verstandig is om verder te kijken. Met pijn in mijn hart moet ik nu afscheid nemen.”

Cirkel was rond

Promes gaat terug naar Spartak Moskou, de club waar hij tussen 2014 en 2018 zo goed presteerde. De Russen betalen maximaal 11 miljoen euro voor hem, dat is bijna 5 miljoen euro minder dan dat Ajax ruim anderhalf jaar geleden voor hem aan Sevilla overmaakte.

Promes doorliep een deel van de jeugdopleiding van Ajax en leerde als huurling van FC Twente trainer Erik ten Hag kennen bij Go Ahead Eagles. Op voorspraak van de coach keerde hij terug naar zijn geboortestad. „Ik kon doelpunten maken in het stadion waar ik ballenjongen ben geweest”, stelt de 47-voudig international van Oranje. „Dat gevoel is bijna niet te beschrijven. De cirkel was rond. Ik heb hier heel mooie momenten meegemaakt en ben vooral dankbaar voor de kans die ik heb gekregen om me te laten zien.”

’De waarheid zal boven water komen’

Promes werd in december gearresteerd en zat zelfs een paar dagen in de cel. Hij is nog steeds verdachte en heeft het daar moeilijk mee. „Al die mediaberichten en negativiteit om mij heen”, stelt hij. „Daar ben ik erg van geschrokken, omdat ik in een situatie ben beland waar ik niet veel over kan zeggen. Maar de waarheid zal boven water komen. Ik zag dat men zijn oordeel al klaar had. Onterecht. Daar had ik moeite mee.”

Afscheid nemen van Ajax doet Promes pijn. ’Ik ga Ajax zeker missen”, zegt hij. „Het is ook geen afscheid, maar meer een tot ziens. Je bent Amsterdammer en Ajacied tot je laatste adem. Ik ben hier op de straten opgegroeid. Dit is voor mij thuis. Ik zal altijd terugkeren naar Amsterdam. Het is een dubbel gevoel. Voor mijn gevoel was het te kort. Het liefst ben ik hier mijn hele leven. Maar ik ben nu 29 jaar. Dus als het goed is, zit ik op mijn top. Ik heb de kans om het weer bij Spartak te laten zien.”

Steekincident

Promes is in de loop van het seizoen in opspraak gekomen. Hij werd medio december door de politie opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een steekpartij, waarbij een familielid zeer ernstig knieletsel opliep. De verdenking betreft mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. Daar staat maximaal vier jaar gevangenisstraf op.

Promes werd na twee dagen voorarrest vrijgelaten, waarna hij zijn voetbalactiviteiten hervatte. De aanvaller ontkent de beschuldiging. De bal ligt nu bij het Openbaar Ministerie, dat moet besluiten of het tot een strafzaak komt.