Nieuws/Sport
1974786
Sport

Volg hier de Eredivisie van minuut tot minuut

LIVE EXTRA - Degradatie dichtbij voor FC Twente

FC Twente gaat zondag op bezoek bij Vitesse.

FC Twente gaat zondag op bezoek bij Vitesse.

Speelronde 33 in de Eredivisie staat in het teken van de strijd tegen degradatie. Vijf clubs spelen nog om (rechtstreekse) handhaving.

FC Twente gaat zondag op bezoek bij Vitesse.

FC Twente gaat zondag op bezoek bij Vitesse.

Hekkensluiter FC Twente moet uit bij Vitesse alle zeilen bijzetten om het vege lijf te redden. Volg het duel van minuut tot minuut via een liveblog van verslaggever Jeroen Kapteijns.

De duels Feyenoord-Sparta Rotterdam, Ajax-AZ en ADO Den Haag-PSV zijn te volgen aan de hand van uitgebreide statistieken via onze livewidget:  

Vitesse - FC Twente

Hekkensluiter FC Twente is met vier punten achterstand op de zeventiende plaats eigenlijk alleen gebaat bij een zege in Arnhem. Als dat gebeurt, maar ook Sparta (bij Feyenoord) en Roda JC (bij VVV-Venlo) hun wedstrijd winnen, is FC Twente ook bij een overwinning gedegradeerd. Speelt de ploeg van Marino Pusic gelijk, dan móeten Sparta en Roda JC verliezen om de hoop van de Enschedeërs levend te houden. Bij een nederlaag degradeert FC Twente in alle scenario's. Vitesse heeft de punten nog nodig om zich te plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal.

Feyenoord - Sparta Rotterdam

Het Sparta van Dick Advocaat staat voorlaatste en ontloopt bij een zege in De Kuip rechtstreekse degradatie. Bij een gelijkspel of nederlaag is het afhankelijk van de resultaten elders. De Kasteelclub kan zich dan nog handhaven, maar speelt in dat geval vrijwel zeker nacompetitie. Feyenoord speelt nergens meer voor en eindigt als vierde in de Eredivisie.

VVV-Venlo - Roda JC

Waar het vorig seizoen gepromoveerde VVV al veilig is, moet Roda JC nog flink aan de bak. Net als Sparta ontloopt de formatie van Robert Molenaar bij een zege rechtstreekse degradatie, maar is het bij een gelijkspel of nederlaag is het afhankelijk van de resultaten elders. De Limburgers kunnen zich dan nog handhaven, maar speelt in dat geval vrijwel zeker nacompetitie.

 

Ajax - AZ

Als Ajax de aanval van achtervolger AZ afslaat en in de Johan Cruijff ArenA niet verliest, eindigt de formatie van Erik ten Hag als tweede in de Eredivisie. Winnen de Alkmaarders in Amsterdam, dan wordt het gat tussen beide ploegen twee punten en gaat de laatste speeldag uitsluitsel geven over wie er als tweede eindigt.

 

NAC Breda - SC Heerenveen

De laatste thuiswedstrijd in de Eredivisie van NAC wordt geen enerverend avondje, maar waarschijnlijk wel een heet middagje. De Bredanaars staan vijftiende, met drie punten voorsprong op Roda JC en Sparta. Bij een overwinning op SC Heerenveen is handhaving zo goed als zeker, omdat NAC dan minimaal drie punten voorsprong houdt op de achtervolgers, terwijl het doelsaldo een stuk beter is. Bij een gelijkspel of nederlaag moet NAC de andere resultaten afwachten om te kijken hoe comfortabel de situatie van de ploeg nog is. SC Heerenveen staat zesde en gaat bij een overwinning vrijwel zeker de play-offs om Europees voetbal in.

PEC Zwolle - Willem II

Willem II staat veertiende en heeft nog één punt uit twee wedstrijden nodig om helemaal zeker te zijn van lijfsbehoud. Tegenstander PEC Zwolle staat achtste en moet alle zeilen bijzetten om na een succesvolle eerste seizoenshelft niet buiten de play-offs om Europees voetbal te vallen.

ADO Den Haag - PSV

ADO staat negende en heeft SC Heerenveen (drie punten meer), Vitesse (twee punten meer) en PEC Zwolle (één punt meer) in het vizier in de strijd om een play-offplaats. De ploeg van Fons Groenendijk moet wel een resultaat tegen de landskampioen neerzetten om te mogen blijven hopen op de play-offs. Bij een nederlaag kan het door de resultaten op de andere velden zomaar zo zijn dat het seizoen klaar is voor ADO.

FC Groningen - Excelsior

Ook Excelsior mag stiekem nog hopen van een seizoenstoetje in de vorm van Europese play-offs. De Kralingers staan tiende, vier punten achter op de benodigde achtste plaats. FC Groningen staat twaalfde en is in principe al uitgevoetbald. De play-offs om een Europees ticket kunnen niet gehaald worden, en het gat met de zestiende plaats is ook al te groot.

Heracles Almelo - FC Utrecht

Heracles Almelo is de laagst geklasseerde club (11e) die nog mag hopen op een plaats bij de eerste acht. De ploeg van vertrekkend trainer John Stegeman zal dan zelf twee keer moeten winnen en is afhankelijk van concurrenten Excelsior, ADO Den Haag en PEC Zwolle. Tegenstander FC Utrecht, dat vijfde staat, is als enige al verzekerd van de play-offs.