Sport/Wielrennen
1975886058
Wielrennen

Wout van Aert komt vroege tegenslag niet meer te boven: ijzersterke Tom Pidcock wint

Wout van Aert met pech

Wout van Aert met pech

HULST - Een keer níet Wout van Aert op het bovenste schavot: Tom Pidcock heeft de Vestingcross in Hulst gewonnen. De Brit reed in de derde ronde weg en liet alles en iedereen achter zich.

Wout van Aert met pech

Wout van Aert met pech

Ook een voortdurend aandringende Eli Iserbyt kwam er niet meer bij. Iserbyt pakt met deze tweede plaats wel de Wereldbeker.

Een ander parcours in Hulst vergeleken met vorig seizoen. Van Aert kon hier nog nooit winnen in het Zeeland. In vijf crossen won Mathieu van der Poel (die er nog steeds niet bij is) hier vier keer, huidig leider in het Wereldbekerklassement Iserbyt won die ene andere keer. En de Belg kon vandaag mathematisch zijn titel veiligstellen. Veel op het spel dus.

En Iserbyt had al snel een concurrent minder, want niemand minder dan Van Aert kende na nog geen twee minuten kettingproblemen. De Belgische kampioen viel daardoor terug naar de 40e positie.

Terwijl van Aert achteraan zat door te beuken, deden ze dat vooraan uiteraard ook. Thuisrijder Lars van der Haar nam de koppositie voor zijn rekening. Iserbyt, Toon Vandebosch, Quinten Hermans, Pidcock en Michael Vanthourenhout volgden.

In de derde ronde kwam Pidcock het roer overnemen en de Brit voerde het tempo fameus op. Enkel Iserbyt kon (met moeite soms) volgen, Van der Haar moest als derde al een gaatje laten, net zoals de anderen achter de Nederlander.

Pidcock probeerde zich te ontdoen van de Belg en leek daar ook met mondjesmaat in te slagen, maar Iserbyt is uit bijzonder taai hout gesneden. Zijn achterstand bleef met nog vier rondjes te gaan binnen de vier seconden.

Die vier seconden werden er bij het ingaan van de laatste ronde acht. Maar van kraken moest Iserbyt nog steeds niet weten. Op de achtergrond had Van Aert zich intussen in vierde positie genesteld op 1.13 van Pidcock.

Pidcock gaf geen krimp meer en kwam solo over de streep in Hulst. Iserbyt pakt met zijn tweede plaats op 12 seconden van de Brit wel de Wereldbeker.

Van Aert kan leven met vierde plaats

Van Aert had vrede met de vierde plaats. „Mijn ketting klapte eraf en ik trapte iets muurvast. Ik was zo bezig met het loswrikken, dat ik niet in gaten had dat wel heel veel renners mij voorbij waren gegaan en ik heel ver achter lag”, zei de renner van Jumbo-Visma op Sporza, die zijn achtste zege op rij had kunnen boeken. „Ik heb twee ronden volle bak gereden, maar zag dat ik niet echt dichter bij de koplopers kwam. Die vierde plaats was het hoogst haalbare. Het is wel jammer, het begon stilaan wel te leven bij mij dat ik aan een bijzondere reeks bezig was.”

Van der Haar moest zijn snelle start bekopen, maar de Europees kampioen was tevreden met de derde plaats. „Ik had geen last van mijn knie en de benen voelden goed. Een opsteker voor het naderende NK”, aldus Van der Haar.