Sport/Voetbal
197838383
Voetbal

’Geen strafschop voor Feyenoord en VAR had beslissing moeten terugdraaien’

KNVB begrijpt woede van PSV

De PSV-spelers waren ziedend.

De PSV-spelers waren ziedend.

AMSTERDAM - De KNVB heeft het omstreden penaltymoment tijdens Feyenoord-PSV (2-2) bestudeerd en aan meerdere experts voorgelegd. „We zijn tot de conclusie gekomen dat deze strafschop niet had moeten worden gegeven en de VAR het besluit had moeten terugdraaien”, zegt een woordvoerder van de voetbalbond over de vermeende handsbal van Mauro Junior, die Feyenoord in de 95e minuut uit een strafschop de gelijkmaker opleverde. „We begrijpen de woede van PSV.”

De PSV-spelers waren ziedend.

De PSV-spelers waren ziedend.

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük beoordeelde het schot van Jens Toornstra tegen het puntje van de wegdraaiende Mauro Junior als hands en VAR Pol van Boekel steunde dat oordeel. Door het puntenverlies van PSV behield het bij AZ morsende Ajax (2-2) een voorsprong van vier punten op de Eindhovenaren. Daardoor kan het elftal van Erik ten Hag woensdag in de Johan Cruijff ArenA tegen SC Heerenveen kampioen worden.

Chef voetbal Valentijn Driessen blikt terug op de 32e speelronde in de Eredivisie waarin de toppers Feyenoord - PSV en AZ – Ajax op het programma stonden en bijna alle degradatiekandidaten een overwinning boekten. Het artikel gaat verder onder de video.

De Telegraaf heeft scheidsrechterbaas Dick van Egmond om een reactie gevraagd, maar de ex-arbiter vindt het niet verstandig om op het voorval in de Kuip te reageren. Samen met voormalig scheidsrechter Reinold Wiedemeijer besprak hij tijdens Dit was het weekend op ESPN de meest discutabele momenten van de speelronde. Maar mede op verzoek van de scheidsrechters, die het vervelend vonden dat hun leidinggevende ze op tv bekritiseerde, stopten Wiedemeijer en Van Egmond daarmee.

Mensenwerk

Nu reageert de voorlichter, die benadrukt dat hij de ophef begrijpt. „Het is logisch dat in speelronde 32 meer de nadruk op dit soort beslissingen ligt dan bijvoorbeeld in speelronde 21, omdat er minder tijd resteert om een achterstand goed te maken. Maar elke fout kan evenveel invloed hebben en betreuren we.”

Volgens de persvoorlichter blijft de arbitrage mensenwerk. „En nu eenmaal niet elke beslissing is zwart-wit, terwijl die soms onder de allerhoogste druk moet worden genomen. Bij Feyenoord-PSV deden helaas de scheidsrechter en de VAR het niet goed. Dat was dubbel pech voor PSV.”

Reactie John de Jong

John de Jong, directeur voetbalzaken bij de Eindhovenaren, heeft inmiddels tegenover de Telegraaf gereageerd op de uitspraken van de KNVB: ,,Goed dat de KNVB beide fouten toegeeft. Hierdoor is een spannende titelstrijd in de kiem gesmoord. Wij betreuren het nog steeds dat de scheidsrechter ons na afloop van de wedstrijd geen uitleg wilde geven over dit cruciale moment.”

Lijn verkeerd bij PEC

Ook bij PEC Zwolle-FC Utrecht ging het volgens de KNVB verkeerd. „Daar werd de buitenspellijn door de VAR (Bas Nijhuis, red.) verkeerd getrokken en het doelpunt van Gervane Kastaneer ten onrechte afgekeurd. Dat vinden we heel vervelend voor PEC Zwolle”, aldus de voorlichter. Door het gelijkspel van de Zwollenaren tegen FC Utrecht (1-1) en de zeges van Willem II, Sparta en Fortuna staat het elftal van Dick Schreuder laatste en dreigt directe degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie.

De foute beslissingen hebben geen consequenties voor de (video-)arbiters. „Omdat we scheidsrechters en VAR’s niet op één wedstrijd beoordelen, maar over een reeks duels.”