Sport/Wielrennen
1978835779
Wielrennen

Marianne Vos en Lars van der Haar grijpen nationale titels in het veldrijden

Rucphen - Marianne Vos heeft zondag voor de zevende keer de Nederlandse titel veldrijden veroverd. De 34-jarige Brabantse is de opvolgster van Ceylin del Carmen Alvarado, die twee jaar geleden de titel won. Vanwege de coronapandemie vond er in 2021 geen nationale titelstrijd plaats.

Vos sprong al vroeg in de wedstrijd weg en soleerde naar haar eerste nationale titel sinds 2017. Lucinda Brand, de winnares in 2018 en 2019, ging nog wel in de achtervolging, maar mede vanwege een val kwam de wereldkampioene niet meer in de buurt van Vos.

Brand eindigde op zo'n 20 seconden van Vos als tweede en pakte zilver, het brons ging naar Alvarado. Eind deze maand doen ze alle drie mee aan het WK in het Amerikaanse Fayetteville.

Het NK zou eigenlijk in Zaltbommel worden gehouden. Toen bleek dat er vanwege de coronamaatregelen geen toeschouwers welkom zouden zijn, gaf die gemeente de organisatie echter terug. In Rucphen was vorige maand nog een cross om de wereldbeker. Ook toen won Vos.

Van der Haar

Bij de mannen ging de zege naar Nederlands kampioen Lars van der Haar. Bij de absentie van Mathieu van der Poel stak hij er met kop en schouders bovenuit. De strijd om het zilver was een stuk spannender. Corné van Kessel werd uiteindelijk tweede na een zwaarbevochten en Mees Hendrikx pakte het brons. Zodoende veroverde hij ook de beloftentitel.

De 30-jarige Van der Haar is de opvolger van wereldkampioen Van der Poel, die de afgelopen zes edities van de NK won. Van der Poel heeft zijn veldritseizoen vanwege een rugblessure voortijdig beëindigd en ontbrak daarom bij de nationale titelstrijd.

Van der Haar werd in 2013 en 2014 ook al Nederlands kampioen. Daarna moest de Utrechter het op de NK's steeds afleggen tegen Van der Poel. In Rucphen was Van der Haar bij afwezigheid van Van der Poel een klasse apart. Corné van Kessel eindigde op bijna een minuut als tweede.

Van der Haar werd begin november op de VAM-berg in Drenthe al Europees kampioen veldrijden. Hij rijdt sindsdien in de Europese kampioenstrui. Van der Haar veroverde in Rucphen ook de nationale driekleur. De Nederlands kampioen hoopt eind deze maand bij de WK in de Amerikaanse stad Fayetteville een medaille te kunnen pakken. Hij vormt samen met Van Kessel de kleine Nederlandse afvaardiging bij de mannen. Naast Van der Poel ontbreekt ook de Belgische kampioen Wout Van Aert op de WK.

Belgische titel

Wout Van Aert is voor de vijfde keer Belgisch kampioen veldrijden geworden. De 27-jarige renner van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma was een klasse apart op het parcours in Middelkerke. Van Aert veroverde in 2016, 2017, 2018 en vorig jaar ook al de Belgische titel in het veld.

De drievoudig wereldkampioen reed begin december in Boom zijn eerste cross van dit seizoen en won die gelijk. Het was het begin van een indrukwekkende zegereeks. Van Aert schreef bijna alle wedstrijden waaraan hij meedeed op zijn naam. Alleen bij de wereldbeker vorige week in Hulst lukte dat niet vanwege mechanische pech.

In Middelkerke stond geen maat op Van Aert, die al vroeg in de wedstrijd wegreed bij zijn concurrenten en met veel machtsvertoon naar zijn vijfde nationale titel soleerde. Eli Iserbyt, de Belgische leider in de klassementen van de wereldbeker en de Superprestige, stapte af. Laurens Sweeck eindigde op ruim een minuut als tweede, het brons was voor Quinten Hermans.

Van Aert slaat net als zijn geblesseerde rivaal Mathieu van der Poel eind deze maand de WK in de Verenigde Staten over. De Belg ziet het in de aanloop naar het wegseizoen niet zitten om zo'n verre reis te maken. Van Aert gaat zich nu voorbereiden op de voorjaarsklassiekers.

Bij de vrouwen ging de Belgische titel zaterdag al voor de dertiende keer op rij naar Sanne Cant.