Nieuws/Sport
1981890
Sport

'Op verkeerde been door voetbalcarrière Seedorf'

Clarence Seedorf

Clarence Seedorf

Clarence Seedorfs staat van dienst als voetballer is meer dan indrukwekkend, maar op zijn beginnende jaren in de dug-out is nog geen peil te trekken.

Clarence Seedorf

Clarence Seedorf

Waar oud-medespelers als Frank de Boer en Phillip Cocu een duidelijke route uitstippelden door op het hoogste niveau met succes te starten bij respectievelijk Ajax en PSV, is de 42-jarige Seedorf meer het type dat als man van de wereld ziet wat er op zijn pad komt en dan een ’leuke klus’ aangrijpt. Ook zijn klus bij het gedegradeerde Deportivo La Coruna lijkt binnen een half jaar te eindigen. 

Gerard Marsman

Gerard Marsman

"Ik heb heel veel respect voor zijn voetballende carrière, maar daardoor worden veel mensen ook op het verkeerde been gezet”, vindt Gerard Marsman, directeur van de Nederlandse belangenvereniging voor coaches (CBV). "Het blijkt wel dat het vak van trainer-coach ook om andere competenties vraagt. Daarbij is Clarence drie keer ergens tussentijds ingestapt. Daar heeft hij zichzelf geen plezier mee gedaan. Dat is heel moeilijk. Dan ben je ook een soort crisismanager.”

De oud-speler van Ajax, Sampdoria, Real Madrid, Internazionale, AC Milan en Botafogo brak bij zijn entree in La Coruna een lans voor beginnende trainers, die het vertrouwen zouden moeten krijgen op de overvolle trainersmarkt. Seedorf zelf is door tegenvallende prestaties echter allesbehalve honkvast. Hij heeft er nooit een geheim van gemaakt graag in de Engelse Premier League of de Championship te willen werken, maar vlak voor zijn klus in Spanje leek hij nog hoofdtrainer en technisch directeur te worden van het Braziliaanse Atletico Paranaense. Dat ketste op het laatste moment af.

Ook bij AC Milan houdt Seedorf het niet lang vol.

Ook bij AC Milan houdt Seedorf het niet lang vol.

"Uit respect voor zijn loopbaan heeft Clarence een speciale trainerscursus mogen volgen, zoals meer spelers een aangepast traject hebben gevolgd”, stelt Marsman, die de weg der geleidelijkheid aanraadt. "Wesley Sneijder hoorde ik laatst ook over een speciale cursus. Ik zou in ieder geval iedereen willen aanbevelen om de tijd te nemen en het vak te leren. En Clarence gun ik het vooral om, als hij bij Deportivo vertrekt, ergens aan het begin van het seizoen te starten.”

Lees hier het gehele verhaal: PREMIUM - Trainer Seedorf is groot mysterie