Nieuws/Sport
1981899
Sport

Bas de Bever worstelde maanden met ongeluk Jelle van Gorkom

'Pas toen kon ik het langzaam een plekje geven'

Bas de Bever

Bas de Bever

Coach van de BMX-ploeg, Bas de Bever, heeft het gruwelijke ongeluk van zijn pupil Jelle van Gorkom op de startheuvel van de BMX-baan op sportcentrum Papendal zelf niet zien gebeuren.  

Bas de Bever

Bas de Bever

De Bever stond boven op de startheuvel met een hellingsgraad van 28%, met zijn rug naar de afdaling toe, op het moment dat Niek Kimman, een andere pupil, naast hem de startknop indrukte.

"Twee seconden nadat Jelle gestart was riep hij vloekend iets over een ketting. Ik dacht eerst nog dat er iets mis was met zijn fiets. Ik ben van die heuvel af gesprint en was binnen twee tellen bij hem. Pas later, toen Jelle in de ambulance lag, zag ik onder aan de startheuvel de ketting hangen die buitenstaanders er van moet weerhouden van de heuvel gebruik te maken. Toen wist ik pas wat Niek bedoelde toen hij schreeuwde.’’

Gebroken ribben. Breuk in het gezicht. Scheurtje in de schedel. Beschadigingen aan lever, milt en nieren. Twee weken kunstmatige coma.

Die eerste week na het ongeval verkeerde De Bever in verstikkende onzekerheid en sliep hij nauwelijks. Pas toen Van Gorkom buiten levensgevaar bleek te verkeren, kwam er iets van rust over de bondscoach heen. Sinds hij, zes weken geleden, voor de eerste maal kon praten met Van Gorkom is hij in staat de draad zo goed en kwaad als mogelijk op te pikken. Al gaat er geen dag voorbij dat hij niet met zijn rijder bezig is.

Jelle van Gorkom en Bas de Bever nadat Van Gorkom zilver heeft gepakt in Rio.

Jelle van Gorkom en Bas de Bever nadat Van Gorkom zilver heeft gepakt in Rio.

"De schuldvraag? Dat is iets voor de verzekeringsmaatschappijen die deze zaak afhandelen. Neemt niet weg dat je zeker verantwoordelijkheidsgevoel hebt. Dat heeft lang door mijn hoofd gespookt. Tot anderhalve maand geleden was ik daar voortdurend mee bezig. Toen Jelle weer kon praten, was dat snel verdwenen. Toen hij aangaf dat hij me niets verweet, viel er een last van mijn schouders. Pas vanaf dat moment kon ik het langzaam een plekje geven.”

Lees hier het gehele verhaal: PREMIUM - Coach De Bever put kracht uit energie gewonde Van Gorkom