Sport/Voetbal
1983574895
Voetbal

Dubbel gevoel bij Feyenoord-aanvoerder Kökcü

Davy Klaassen baalt van gelijkspel in De Kuip: ’Ik speel bij Ajax, hè’

Hoewel Ajax in De Kuip lang op achterstand stond en pas halverwege de tweede helft langszij kwam, hield Davy Klaassen een ontevreden gevoel over aan de 1-1 tegen Feyenoord. „Ik ben toch wel teleurgesteld. Want ik speel bij Ajax hè”, zei Klaassen bij ESPN.

Feyenoord nam na ruim een half uur spelen de leiding via Igor Paixão. „We kwamen moeilijk van onze eigen helft af, zonder dat zij veel echte kansen creëerden. In de tweede helft knokten we ons iets beter in de wedstrijd”, aldus Klaassen, die na 70 minuten voor de gelijkmaker tekende. Al kreeg hij daarbij wel hulp van Feyenoord-middenvelder Mats Wieffer.

„Het interesseert me niet of het wel of niet mijn goal was. De hoek was moeilijk, er zat effect aan de bal”, zei Klaassen over de omhaal van Steven Bergwijn die voorlangs het doel ging. Klaassen zette vlak voor de achterlijn zijn hoofd tegen de bal en via het been van Wieffer, die iets voor de doellijn stond, ging de bal erin. „Ik wilde ’m op de goal of voor het doel koppen”, aldus de Ajacied. „Het maakt me niet uit hoe die bal erin gaat. Het was prima zo.”

Kökcü

Aanvoerder Orkun Kökcü van Feyenoord houdt „een dubbel gevoel” over aan de topper. „Ik kan niet zeggen dat we voetballend altijd beter waren, maar vanuit de duels en moeilijke situaties wisten we wel kansen te creëren”, zei Kökcü kort na de Klassieker. „Laat in de tweede helft viel toch nog de 1-1. Dat is gewoon zuur. Het was de hele wedstrijd moeilijk voetballen, beide ploegen zetten hoog druk. Daardoor werden overal op het veld koppeltjes gevormd. De eerste helft lukte het wel om goed te voetballen, maar in de tweede helft raakte de energie op. Daardoor kregen we het moeilijker.”

Orkun Kokcü in gesprek met arbiter Serdar Gözübüyük.

Orkun Kokcü in gesprek met arbiter Serdar Gözübüyük.

De stand

Feyenoord gaat precies halverwege de competitie, na zeventien wedstrijden, aan kop in de Eredivisie. De ploeg van trainer Arne Slot heeft 3 punten meer dan PSV en 5 punten voorsprong op Ajax. „We houden Ajax in ieder geval op 5 punten. Maar de andere clubs komen er ook aan”, doelde Kökcü op onder meer PSV, FC Twente en ook AZ.

Jarige Bijlow wil na 1-1 tegen Ajax nog niet praten over titel

Justin Bijlow had graag als eerste Feyenoorder ooit in het betaalde voetbal op zijn verjaardag van Ajax gewonnen. „Maar helaas is dat niet gelukt”, zei hij na een gelijkspel (1-1) in De Kuip. „We hebben het een uur lang heel goed gedaan. Daarna nam Ajax de regie over denk ik.”

Bijlow vierde zijn 25e verjaardag in De Kuip. Denny Landzaat, Georginio Wijnaldum, Johnny Rep, Michel van de Korput en Wim Jansen speelden ook op hun verjaardag tegen Ajax. Ook zij trakteerden zichzelf niet op een zege.

„We hadden graag van Ajax gewonnen. Daarom was de sfeer in de kleedkamer na de wedstrijd ook niet geweldig”, zei Bijlow die nog wel de Eredivisie aanvoert met Feyenoord. „Daar zijn we blij mee en best trots op”, vertelde de keeper. „Maar ik vind het nog te vroeg om over de landstitel te praten. De competitie is pas halverwege. Er kan nog zoveel gebeuren. Laten we maar doorgaan zo. Dan zien we wel hoe het afloopt.”

Ajacied Álvarez geniet van vijandige sfeer in De Kuip

Edson Álvarez wacht al zes competitieduels op rij met Ajax vergeefs op een zege. Toch schrijft hij zijn ploeg nog niet af voor de landstitel. „Als je ons afgelopen week zag trainen”, zei de Mexicaan. „Dat zag er echt heel goed uit. Maar dat moeten we ook tijdens wedstrijden laten zien. Zo snel als mogelijk.”

Álvarez zag Ajax vooral in de eerste helft worstelen met Feyenoord. Igor Paixão schoot de thuisploeg in de 34e minuut ook met een prachtig schot op voorsprong. „Ik denk dat we het in de tweede helft beter deden”, zei de Mexicaan. „We hebben gestreden en hadden uiteindelijk misschien wel meer dan een gelijkspel verdiend.”

De Mexicaan genoot van de sfeer tijdens de wedstrijd. „Dit was mijn eerste Klassieker in Rotterdam met publiek”, zei hij. „Ik heb in Mexico ook wel eens in deze sfeer gevoetbald. Daar kan ik wel van genieten. Het is vijandig en je merkt dat de mensen tegen je zijn. Dat maakt mij misschien wel sterker.”

Álvarez speelde tegen Feyenoord als centrale verdediger. Hij verving op die positie de geschorste Devyne Rensch. „Ajax heeft mij ooit voor die positie aangetrokken”, zei hij. „Maar uiteindelijk ben ik op het middenveld beland. Ik speel waar de trainer me nodig heeft. Het belangrijkste is dat we snel weer een wedstrijd gaan winnen. Daarna moeten we een serie met goede resultaten neerzetten. Dan kan het zeker nog een mooi seizoen voor ons worden.”