Nieuws/Sport
1986187
Sport

De Boer hoopt dat het gezonde verstand zegeviert

'Kluivert veel te wispelturig voor buitenland'

Justin Kluivert

Justin Kluivert

Ronald de Boer hoopt dat Matthijs de Ligt, Donny van de Beek, Kasper Dolberg, Frenkie de Jong en vooral Justin Kluivert de verleiding van het grote geld kunnen weerstaan.

Justin Kluivert

Justin Kluivert

"Ik snap dat het moeilijk is als je een vier- of vijfjarig contract kunt tekenen en een miljoen euro netto of meer per seizoen kunt verdienen. Maar kijk alsjeblieft naar de lange termijn. Dan komt dat geld vanzelf, maar valt veel meer status te verdienen. Nu dreigt een financieel aantrekkelijk maar roemloos buitenlands avontuur”, zegt de ex-Ajacied en analist van FOX Sports, die hoopt dat het vijftal naar de opsomming hiernaast kijkt.

"Het is zó ongelooflijk belangrijk om vlieguren te maken, veel wedstrijden te spelen. Daarom ben ik destijds bewust naar FC Twente gegaan. Op deze leeftijd moeten zij leren wat profvoetbal precies inhoudt, uit een ander vaatje kunnen tappen als het misgaat.”

Volgens De Boer is een belangrijke taak weggelegd voor de agenten van de spelers. "De meeste zaakwaarnemers zéggen alleen het beste voor hun spelers te willen. Maar die dat echt doen, zijn op de vingers van één hand te tellen”, vindt de voetbalkenner. "Zij hebben namelijk zelf ook een financieel belang, dus baat bij een transfer.”

Gezond verstand

De Boer hoopt dat het gezonde verstand zegeviert. Vooral Kluivert wacht lang met bijtekenen. "Maar dat moet hij echt doen. Natuurlijk heeft Justin veel talent. Maar hoeveel wedstrijden heeft hij nou écht goed gespeeld? En dan ook nog eens negentig minuten? Een handvol. Hij is nog veel te wispelturig voor het buitenland. En Donny, Frenkie en Kasper doen er ook verstandig aan nog minimaal vijftig wedstrijden in Nederland te spelen.”

Alleen een vertrek van De Ligt zou hij enigszins begrijpen. "Hij is verder dan de rest en fysiek en mentaal de uitzondering die de regel bevestigt.”

Lees hier het gehele verhaal: PREMIUM - Toptalenten Ajax op kruispunt: blijven of vertrekken?