Sport/Voetbal
1986210871
Voetbal

Vrouwen Eredivisie stilgelegd

Bekerduels met amateurs uitgesteld tot begin december

De amateurs van Odin’59 kunnen begin december tegen FC Volendam spelen.

De amateurs van Odin’59 kunnen begin december tegen FC Volendam spelen.

ZEIST - De Eredivisie voor vrouwen ligt de komende vier weken stil. De competitie voor voetbalsters valt niet onder de uitzondering die de overheid maakt voor het betaalde voetbal.

De amateurs van Odin’59 kunnen begin december tegen FC Volendam spelen.

De amateurs van Odin’59 kunnen begin december tegen FC Volendam spelen.

Bij de mannen wordt in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie wel doorgevoetbald.

Het kabinet besloot dinsdag om alle sportcompetities voor in ieder geval vier weken stil te leggen. Het is een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Alleen voor het betaald voetbal wordt een uitzondering gemaakt.

Het toernooi om de KNVB-beker kan ook doorgaan, zo leerde de KNVB bij navraag bij het ministerie van VWS. Aan het bekertoernooi doen ook amateurclubs mee en zij mogen de komende weken niet in groepsverband trainen. De wedstrijden waarbij amateurteams zijn betrokken en die in eerste instantie voor eind oktober stonden gepland, worden dan ook uitgesteld naar begin december.

De KNVB ging er in eerste instantie van uit dat de Vrouwen Eredivisie ook kon doorgaan. De overheid geeft de belangrijkste competitie voor Nederlandse voetbalsters echter een andere status.

’Teleurstellend’

„De noodzaak voor strengere maatregelen in de gehele samenleving is helder”, aldus Jan Dirk van der Zee, directeur amateur- en vrouwenvoetbal bij de KNVB. „We zijn ook tevreden dat na alle strenge voorzorgsmaatregelen die het betaald voetbal heeft getroffen de continuïteit van de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie geen gevaar loopt. Dat de Vrouwen Eredivisie niet met dit besluit is meegenomen, vinden we echter wel teleurstellend.”

Van der Zee wijst erop dat elf internationals die voor Oranje zijn opgeroepen in eigen land spelen. De nationale vrouwenploeg mag wel in groepsverband trainen en wedstrijden spelen. „Daarom blijven wij vechten voor de positie van het top-vrouwenvoetbal en blijven hierover in gesprek met het ministerie.”

De internationale wedstrijden van de Nederlandse clubs in de Champions League en Europa League gaan gewoon door, net als de interlands van Oranje, Jong Oranje en het Nederlands vrouwenelftal.

De volgende duels in de eerste ronde van de KNVB-beker worden begin december gespeeld:

Barendrecht - Achilles Veen

Capelle - AFC

DTS - Quick Boys

DVS - Willem II

HHC Hardenberg - Vitesse

HV & CV Quick - NEC

Kozakken Boys - Harkemase Boys

O.S.S.’20 - Katwijk

Odin’59 - FC Volendam

OFC - MVV

Rijnsburg - Excelsior Maassluis

Scheveningen - Almere City FC

Sliedrecht - IJsselmeervogels

Staphorst - PEC Zwolle

TEC - FC Groningen

UNA - Groene Ster

Westlandia - SteDoCo