Nieuws/Sport
1986472
Sport

Oud-trainer krijgt carte blanche aangeboden in Enschede

Vertrek van Van Halst opent deur voor Rutten

Fred Rutten heeft het voorstel van FC Twente in overweging.

Fred Rutten heeft het voorstel van FC Twente in overweging.

Jan van Halst heeft zijn verantwoordelijkheid genomen voor het rampzalige seizoen van FC Twente en vertrekt nu ook als commercieel directeur van de degradant. Toen hij een maand geleden ten tijde van het ontslag van trainer Gertjan Verbeek de portefeuille technische zaken moest afgeven, was al duidelijk dat er geen toekomst meer was voor Van Halst binnen FC Twente.

Fred Rutten heeft het voorstel van FC Twente in overweging.

Fred Rutten heeft het voorstel van FC Twente in overweging.

Nu de degradatie een feit is, vond de oud-middenvelder het tijd om zijn vertrek wereldkundig te maken. „Ik ben medeverantwoordelijk voor de degradatie. Er komt een belangrijke fase aan voor de club en ik denk niet dat ik daar een bijdrage aan kan leveren, want het blijft toch een beetje aan je hangen. Daarom geef ik het stokje over aan andere mensen”, aldus Van Halst.

Met het vertrek van Van Halst bij FC Twente is de kans dat Fred Rutten gestrikt kan worden groter geworden. Rutten en Van Halst onderhouden vanuit het verleden een moeizame relatie en het aanblijven van laatstgenoemde had een obstakel kunnen vormen bij de pogingen van FC Twente om Rutten te benoemen als technisch eindverantwoordelijke.

De onderlinge relatie werd er niet beter op, toen Van Halst in de herfst van het afgelopen jaar ondanks de roep om Rutten in de regio en binnen de club de oud-trainer passeerde ten faveure van Verbeek. Even daarvoor had Rutten nog aangegeven bereid te zijn om de helpende hand te bieden aan zijn in zwaar weer verkerende oude liefde.

Jan van Halst trekt eerdaags de deur achter zich dicht in De Grolsch Veste.

Jan van Halst trekt eerdaags de deur achter zich dicht in De Grolsch Veste.

Met de keuze voor Verbeek leidde Van Halst zijn eigen ondergang in, omdat de door hem aangestelde opvolger van René Hake voor veel onrust in de organisatie zorgde maar nauwelijks punten pakte. Toen Van Halst en collega-directeur Erik Velderman zich doof hielden voor de noodkreten vanuit de organisatie over Verbeek, greep de raad van commissarissen in en werd Verbeek ontslagen en Van Halst op een zijspoor gerangeerd.

Saillant is dat vanuit de raad van commissarissen nu alsnog Rutten is benaderd om de technisch eindverantwoordelijke te worden bij FC Twente, waarbij hem carte blanche in het technische beleid is aangeboden. Een voorstel dat Rutten in overweging heeft. De huidige trainer van Maccabi Haifa had tot gisteren de tijd om bij de Israëlische club aan te geven of hij daar ook komend seizoen trainer wil zijn.

Van Halst handelt intussen de lopende zaken af bij FC Twente en trekt eerdaags de deur van de Grolsch Veste definitief achter zich dicht. De strijder op het middenveld van weleer werd in juni 2016 binnengehaald om de club na enkele tumultueuze jaren van nieuw elan te voorzien, maar vertilde zich aan de dubbele portefeuille van commercie en technische zaken. „Ik heb me het snot voor de ogen gewerkt. Misschien wel iets te veel”, aldus Van Halst. „Maar sportief is het niet gelukt. De trainerswissels hebben niet goed uitgepakt en ook het aankoopbeleid niet. En dan zijn de wetten in de topsport keihard.”