Nieuws/Sport
1988322
Sport

Langzame snookerspelers zullen hun tempo moeten verhogen

Ronnie O'Sullivan is de snelste snookerspeler.

Ronnie O'Sullivan is de snelste snookerspeler.

Met een 'name and shame' -benadering van de langzame snookerspeler wil de organisatie achter grote snookertoernooien, World Snooker, trage spelers dwingen om sneller te gaan spelen. Dat zegt World Snooker-voorzitter Barry Hearn in Britse media.      

Ronnie O'Sullivan is de snelste snookerspeler.

Ronnie O'Sullivan is de snelste snookerspeler.

In het afgelopen seizoen zijn de gemiddelde tijden bijgehouden die een speler per stoot gebruikt. Hearn gaat die lijst met 131 namen publiceren en zegt dat de resultaten in het nieuwe seizoen om de drie maanden zullen worden bekeken. Hij hoopt hiermee te bereiken dat spelers op tour hun snelheid zullen verhogen. Mocht dat niet het geval zijn, dan overweegt World Snooker om een tijdklok van 30 seconden in te voeren. Ook het geven van waarschuwingen of eventuele geldboetes behoren volgens Hearn tot de opties.

"Met ‘name and shame’ geven wij langzame spelers een kans om hun ‘act’ te verbeteren", zegt Hearn, die de financiële kant van de sport leidt. Hij zegt dat spelers de plicht hadden om een ​​show te geven voor het publiek. "Het is duidelijk dat we in de entertainmentindustrie zitten", zei Hearn. "Het is ook vrij duidelijk dat sommige spelers zich dit niet realiseren."Of de langzamere spelers van nature langzaam zijn of het als een vorm van spel gebruiken, ik weet het niet."

Ronnie O'Sullivan

Het is voor de snookerliefhebbers geen verrassing dat Ronnie O'Sullivan de snelste speler op tournee is met een gemiddelde tijd per stoot van 16.99 seconden en de Thailander Thepchaiya Un-Nooh als tweede. Jack Lisowski, Judd Trump, Mark Williams en Mark Allen staan allen in de top 10. Voormalig wereldkampioen Peter Ebdon staat met 31.51 sec op 129ste plaats op de lijst van 131 spelers. Rod Lawler (32.70 ) en Lee Walker (34.41) zijn de hekkensluiters op de lijst.

"Natuurlijk zullen er trage frames zijn," zegt Hearn. ,,We gaan niemand op de schouder kloppen en zeggen 'let op de klok'. "Maar we zullen in eerste instantie kijken naar hun ‘shottijden’en elke driemaanden evalueren of wij moeten ingrijpen. Als we aan het einde van het seizoen voelen dat we een tijdklok in de spelregels moeten opnemen, dan nemen we die beslissing dan. "We kunnen niet begrijpen waarom 30 seconden ooit zouden moeten verlengd en eerlijk gezegd: trage spelers zijn saai als de hel, en hebben niet het niveau van entertainment dat we verwachten,” meent Hearn.