Sport/Schaatsen
19891
Schaatsen

Wüst eindigt als vijfde op 1000 meter

Zilver voor Leenstra in Heerenveen

Marrit Leenstra in actie in Heerenveen.

Marrit Leenstra in actie in Heerenveen.

Marrit Leenstra heeft zondag bij de wereldbeker schaatsen in Heerenveen zilver veroverd op de 1000 meter. De Friezin reed in het vernieuwde Thialf een prima tijd van 1.14,73.

Marrit Leenstra in actie in Heerenveen.

Marrit Leenstra in actie in Heerenveen.

Alleen Heather Bergsma-Richardson was net iets sneller: 1.14,60. Voor de Amerikaanse was het haar derde wereldbekerzege dit seizoen op de 1000 meter. Haar landgenote Brittany Bowe pakte brons in een tijd van 1.15,03. Ireen Wüst eindigde op de vijfde plek (1.15,86).

Voor Leenstra was het haar derde wereldbekermedaille dit seizoen op deze afstand. In China won ze zilver en in Astana behaalde ze brons. Leenstra stelde vooral zichzelf zaterdag in Thialf nogal teleur met de vierde plek op de 1500 meter. Een dag later liet ze echter alsnog zien dat ze steeds beter in vorm begint te komen.

Glunderend

"Zo hard heb ik hier op de 1000 meter nog nooit gereden", sprak Leenstra glunderend. "Ik denk dat mijn overstap naar de Italiaanse selectie goed heeft uitgepakt. Ik train op een andere manier, in een andere omgeving en met andere fysieke prikkels. Dat had ik kennelijk even nodig. Als ik nu nog een betere eerste volle ronde kan rijden, ligt ook goud binnen handbereik op de 1000 meter."

Bowe, wereldkampioene sprint, moest de eerste drie wereldbekers dit seizoen overslaan wegens een blessure. Jorien ter Mors, wereldkampioene op de 1000 meter, ontbrak in Heerenveen wegens ziekte.