Sport/Wielrennen
1989595
Wielrennen

Sightseeing voor Dumoulin

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin

Een van de eerste dingen die Tom Dumoulin bij aankomst in Jeruzalem deed? Een tocht op zijn racefiets door het oude centrum van Jeruzalem.

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin

"De mensen stonden wel allemaal vreemd te kijken toen ik in mijn gewone kleren op de racefiets door de stad reed. Niet dat ze me herkenden, maar ik denk dat het beeld van een fietser door de nauwe straatjes heel vreemd was. Misschien ben ik een van de weinigen, maar tot dusver vind ik deze start in Israël heel gaaf. Ook de trainingstocht over bredere, rustigere wegen buiten de stad beviel me goed. Ik zag nog verkeersarmere, kleinere wegen, maar daar ben ik maar niet in gegaan."

Lees ook: - OVERZICHT - Giro d'Italia: alle teams en renners - Pozzato mist Giro om zieke vader - Sagan blijft leider in World Tour Een uiterst ontspannen indruk maakt Dumoulin bij de start van de Giro d’Italia in Israël. Over twee dagen begint hij als titelverdediger aan de 101e editie van de Ronde van Italië. De vraag of hij de 9,7 kilometer lange proloog door de heilige stad met de regenboogtrui als wereldkampioen tijdrijden of met de roze trui rijdt, verbaasde hem. "Toch niet met de roze trui. Die heb ik vorig jaar veroverd. Hier in Jeruzalem begint iedereen weer met nul. Ik ben al heel trots op mijn rugnummer 1."

Op de druk bezochte persconferentie kreeg Dumoulin van de buitenlandse media vooral veel vragen over de aanwezigheid van Chris Froome in de ronde. Ondanks zijn te hoge waarde salbutamol in de Ronde van Spanje is hij hangende het onderzoek wel startgerechtigd voor de Giro. "Voor het wielrennen is het een slechte zaak dat er geen duidelijkheid. Onze ploeg is aangesloten bij de MPCC, waardoor ik sowieso in eenzelfde geval niet aan de start had gestaan. Verder heb ik er geen mening over."

Bekijk ook: Controverse in Israël gaat aan Dumoulin voorbij

De proloog lijkt op het lijf van Dumoulin geschreven te zijn. "Toch staat of valt deze Giro niet met de proloog. Een tegenvallend resultaat zegt niks over het verdere verloop van deze ronde. Al ga ik vrijdag van start met de wil om deze proloog te winnen. Het parcours heb ik alleen in het rondeboek bekeken. Maar de glooiende straten hier door de stad bevallen me wel."