Sport/EK voetbal
199025837
EK voetbal

Ontketend Duitsland wint spektakelstuk van Portugal

Alle reden voor een feestje bij de Duitsers.

Alle reden voor een feestje bij de Duitsers.

Duitsland heeft zich bijzonder knap gerevancheerd voor de nederlaag (1-0) in het eerste EK-duel tegen Frankrijk. In een heerlijke pot tegen titelhouder Portugal trok de Mannschaft zaterdagavond aan het langste eind nadat het al snel op achterstand was gekomen: 4-2.

Alle reden voor een feestje bij de Duitsers.

Alle reden voor een feestje bij de Duitsers.

Wie anders dan Cristiano Ronaldo tekende voor de openingstreffer. Na een razendsnelle counter schoot de sterspeler al in de 15e minuut de 1-0 binnen. De Duitsers waren nog wel voortvarend van start gegaan. Een doelpunt van Robin Gosens in de 4e minuut was afgekeurd wegens buitenspel.

Eigen doelpunten

Met nog een kwartier te spelen in de eerste helft draaide Duitsland het duel opeens helemaal om. Eerst profiteerde de Mannschaft van een eigen doelpunt van Rúben Dias die een schot van Kai Havertz nog aanraakte. Enkele minuten daarna was het opnieuw een eigen doelpunt van de Portugezen die Duitsland aan de 2-1 hielp. Dit keer was Raphaël Guerreiro de ongelukkige.

Robin Gosens, die ooit bij Vitesse, FC Dordrecht en Heracles speelde, vervulde met een doelpunt en twee assists een hoofdrol bij de Duitsers.

Robin Gosens, die ooit bij Vitesse, FC Dordrecht en Heracles speelde, vervulde met een doelpunt en twee assists een hoofdrol bij de Duitsers.

In de tweede helft kwam Duitsland opnieuw prima uit de startblokken. Dit keer scoorden de Duitsers op eigen kracht. Een voorzet van Gosens was goed besteed aan Havertz die in de 51e minuut de voorsprong vergrootte tot 3-1. Na een uur was het Gosens zelf die scoorde met zijn hoofd: 4-1.

Waarschuwing

In de 67e minuut kregen de Duitsers een fikse waarschuwing dat het toch nog geen gelopen race was. Diogo Jota kon de 4-2 binnen tikken na een vrije trap. Duitsland kwam nog goed weg toen Renato Sanches met nog ruim tien minuten te spelen op de paal knalde. En daar bleef het bij. Ook in de 4 minuten extra tijd werd er niet meer gescoord.

Vreugde bij de spelers van Duitsland na de 2-1.

Vreugde bij de spelers van Duitsland na de 2-1.

"null"
"Deze keer hebben we toch wel iets moois laten zien"

Thomas Müller vond na afloop dat er voor Duitsland wel het een en ander te juichen viel. „De stemming bij onze interlands is niet zo snel euforisch”, zei de teruggekeerde aanvaller van Bayern München. „Maar deze keer hebben we toch wel iets moois laten zien.”

Duitsland ’moest’, na de eerdere nederlaag tegen Frankrijk. „We hebben wel een paar dingen verbeterd”, zei Müller. „Vooral aanvallend zorgden we voor veel meer dreiging, vanaf de eerste minuut eigenlijk. We hadden deze 3 punten heel hard nodig en ik kan alleen maar zeggen dat we er deze keer ook alle recht op hadden. Het was goed wat we hebben laten zien.”

Dat vond ook Kai Havertz. „We mogen tevreden zijn. Na de nederlaag tegen Frankrijk moesten we wat laten zien en dat hebben we gedaan. Belangrijk is dat we er steeds vertrouwen in zijn blijven houden. We geloven in de aanpak van onze trainer en in het systeem waarin we spelen. Maar tegen Hongarije zal het nu opnieuw zwaar worden. Slechte tegenstanders krijg je niet op dit toernooi.”

Herbeleef het duel met de doelpuntenmakers, tussenstanden en uitgebreide statistieken: