1992487
Sport

Landen met één team naar WK tafeltennis

Korea's slaan handen opnieuw ineen

Youngsij Jeoung in actie namens Zuid-Korea.

Youngsij Jeoung in actie namens Zuid-Korea.

De tafeltennissters van Noord- en Zuid-Korea gaan als één team verder op het WK, dat momenteel in Zweden wordt gehouden.

Youngsij Jeoung in actie namens Zuid-Korea.

Youngsij Jeoung in actie namens Zuid-Korea.

"Dit is een historische beslissing voor onze beide landen", zei Ryu Seung-min, vicevoorzitter van de Zuid-Koreaanse bond na de onverwachte ontwikkeling. Die heeft uiteraard te maken met de ontmoeting afgelopen week tussen de staatshoofden van beide landen die officieel nog in oorlog zijn met elkaar.

Noord- en Zuid-Korea zouden elkaar donderdag treffen in de kwartfinales, maar gaan nu met toestemming van de internationale bond ITTF als één team verder in de halve finales. "Dit is een belangrijk statement om het vredesproces tussen onze beiden landen via onze sport te ondersteunen", aldus Ryu.

Beide teams meldden zich donderdag kort voor 10 uur in de Halmstad Arena. Na het voorstellen van de speelsters maakten zij zich echter niet klaar voor de eerste partij, maar poseerden zij voor een gezamenlijke foto. De speaker legde daarbij uit dat er de rest van het toernooi sprake is van één Koreaans team. Ook het Internationaal Olympisch Comité (IOC) sprak steun uit. Eerder dit jaar vormden ijshockeysters uit Noord- en Zuid-Korea één ploeg op de Winterspelen van Pyeongchang.