1993584
Wielrennen

Directeur Giro: 'Onderzoek naar Froome duurt veel te lang'

Chris Froome start morgen gewoon in de Giro

Chris Froome start morgen gewoon in de Giro

De directeur van de Giro d'Italia, Mauro Vegni, heeft de internationale wielerunie UCI bekritiseerd. Hij vindt dat de zaak rond het salbutamol-gebruik van Chris Froome veel te lang duurt. "Dit doet de wielersport veel pijn."  

Chris Froome start morgen gewoon in de Giro

Chris Froome start morgen gewoon in de Giro

''Als de UCI na zeven maanden nog steeds geen beslissing kan maken, dan moet de atleet niet de dupe worden", zegt hij tegen de BBC.

De Brit werd afgelopen najaar tijdens de door hem gewonnen Ronde van Spanje betrapt op een te hoge waarde van het verboden salbutamol in zijn lichaam en moet zich daarvoor verantwoorden bij de UCI. Froome zegt het middel tegen astma op medische voorspraak te hebben gebruikt.

De Spanjaard Alberto Contador moest zijn zege in de Giro van 2011 inleveren wegens een positieve test in de Tour de France van het jaar ervoor. De Giro vreesde eenzelfde scenario. "We willen niet zo'n zelfde situatie. We hebben de garantie gekregen dat dat niet gebeurt'', zei Vegni, die in maart sprak met Lappartient.

Onschuld

Vegni vindt dan ook dat - mocht Froome de Giro winnen - zijn titel niet weer afgepakt moet worden als hij vervolgens wordt 'gediskwalificeerd' door het 'nadelige' dopingresultaat, dat nu nog steeds boven hem hangt. "Ik vind dat hij de kans moet krijgen om al zijn arbeidsethos en talent te laten zien. Onschuldig tot bewezen, wat mij betreft."

"Gezien de tijd die deze zaak nu loopt, heb ik David Lappartient, de voorzitter van de internationale wielrenunie UCI, voorgesteld een eventuele schorsing pas te laten ingaan op het moment dat de sanctie wordt uitgesproken. Als dat is na de Giro, dan begint de schorsing na de Giro. Als het pas na de Tour is, moet het ook pas na de Tour ingaan."

Hij vervolgt: "De UCI had gewoon binnen een paar maanden moeten beslissen, maar dat is niet gebeurd."