Sport/Darts
1994517767
Darts

WK darts: Nentjes laat kans op stunt liggen

Geert Nentjes

Geert Nentjes

Geert Nentjes heeft bij het WK darts in de eerste ronde een enorme mogelijkheid op een stunt laten liggen. De nummer 108 van de wereld leek hard op weg naar de zege tegen de Belg Kim Huybrechts (41e van de wereld), maar liet bij een 2-1 voorsprong in sets enkele steken vallen. Daarna gaf de ervaring van Huybrechts de doorslag. Zo werd Nentjes alsnog met een nederlaag (2-3 in sets) naar huis gestuurd.

Geert Nentjes

Geert Nentjes

Waar Nentjes vorig jaar bij zijn debuut op het WK vooral om te genieten naar Londen was afgereisd, stelde hij dat dit keer toch echt de focus was gericht op winnen. Met die insteek stond hij vrijdagavond zeker aan de oche. Met gemiddelde scores van onder de negentig punten per drie pijlen was er in Alexandra Palace zeker geen sprake van een hoogstaand niveau. Nentjes kreeg net geen uitgelezen kans om de eerste set binnen te pakken. De 21-jarige darter uit Urk stond op 40 te wachten, maar net op dat moment gooide Huybrechts een knappe 153-finish. Vervolgens stoomde de 34-jarige Belg in zijn eigen beurt door en greep alsnog de openingset.

In het tweede bedrijf nam Nentjes opnieuw een 2-0 voorsprong in legs, maar bijna liet hij de set nog uit zijn handen glippen. Dat gebeurde tot zijn opluchting net niet. Daarna ontspon zich vooral een zenuwslopend gevecht. Beide spelers lieten in het vervolg veel belangrijke kansen op de dubbels liggen en kregen om en om setpijlen. De vreugdekreet van Nentjes bij het binnenhalen van de derde set was alleszeggend. Daarna pakte hij direct de eerste leg en was dicht bij de zege, maar vanaf dat moment leken de zenuwen iets op te spelen en kon het Nederlandse talent niet doordrukken. Met een beslissende dubbel 2 mocht Huybrechts van geluk spreken dat hij niet vroegtijdig werd geëlimineerd.

Leren van fouten

Zelf bleef Nentjes nuchter na het verlies. „Ik ben blij dat ik er een leuk wedstrijd van heb kunnen maken en kan van mijn fouten leren. Ik ben realistisch, ik was niet de grote favoriet en het is toch erg spannend geworden. Daar ben ik ik best een beetje trots op.” Of hij dan niet baalde? „Ik neem het spelletje nog niet zo serieus als het zou moeten. Misschien moet ik meer trainen. Maar ik hoef er niet van te leven, mijn vaste lasten zijn zo ongeveer 200 euro per maand.” Zijn deelname aan het WK leverde hem nu iets meer dan 8000 euro op.

De vlucht van Nentjes naar huis stond gepland voor zondag, maar hij wil nu toch al zaterdag het vliegtuig pakken. „Natuurlijk ben ik ook wel teleurgesteld. Ik had er in ieder geval een allesbeslissende leg van moeten maken. De wedstrijd tussen Cross en Huybrechts hoef ik echt niet meer te zien.”

Van Gerwen wint van Klaasen

Michael van Gerwen met de Sid Waddell Trophy, die toebehoort aan de wereldkampioen darts.

Michael van Gerwen met de Sid Waddell Trophy, die toebehoort aan de wereldkampioen darts.

Michael van Gerwen kende een moeizaam begin op het WK darts. Tegen landgenoot Jelle Klaasen wankelde hij even, maar de titelverdediger schudde zichzelf op tijd wakker. Uiteindelijk stapte hij met een 3-1 zege in sets van het podium. Klaasen had eerder op vrijdagavond in de eerste ronde nog wel gewonnen van Kevin Burness. Daar bleef het bij.

Uitslagen en programma vrijdag 13 december

 • Jelle Klaasen - Kevin Burness (eerste ronde) 3-1
 • Kim Huybrechts - Geert Nentjes (eerste ronde) 3-2
 • Luke Humphries - Devon Petersen (eerste ronde) 3-1
 • Michael van Gerwen - Jelle Klaasen (tweede ronde) 3-1

Zaterdag 14 december (13:30 uur)

 • Darius Labanauskas - Matthew Edgar (eerste ronde)
 • Ryan Meikle - Yuki Yamada (eerste ronde)
 • Luke Woodhouse - Paul Lim (eerste ronde)
 • Jermaine Wattimena - Luke Humphries (tweede ronde)

Van Barneveld in actie

Raymond van Barneveld

Raymond van Barneveld

Raymond van Barneveld begint zaterdag aan zijn laatste WK. De 52-jarige Hagenaar beleeft geen al te best afscheidsjaar, maar hij hoopt dat in Alexandra Palace de ’oude Barney’ opstaat. Met vijf wereldtitels blijft de huidige nummer 40 van de wereld nog altijd een outsider.

Zelf stelt Van Barneveld: „We zullen zien of ik inderdaad nog zo sterk ben als vroeger en of we nog een mooie tweeëneenhalve week tegemoet gaan. Hoe mooi zou het zijn om in mijn eerste jaar (2007, red.) van de PDC en in mijn laatste jaar wereldkampioen te worden?”

Zaterdag 14 december (20:00 uur)

 • Mark McGeeney - Matt Campbell (eerste ronde)
 • Jamie Hughes - Zoran Lerchbacher (eerste ronde)
 • Raymond van Barneveld - Darin Young (eerste ronde)
 • Rob Cross - Kim Huybrechts (tweede ronde)