1995100
Sport

Goed voorbeeld stamceldonatie Thy doet volgen

Lennart Thy.

Lennart Thy.

Opnieuw heeft een voetballer zich opgeworpen als stamceldonor. Lennart Thy van VVV-Venlo haalde in maart het wereldnieuws, omdat hij de wedstrijd tegen PSV oversloeg om bloed af te staan aan een leukemiepatiënt. Thy krijgt nu navolging van Manfred Starke, aanvaller van Carl Zeiss Jena, dat uitkomt op het derde niveau in Duitsland.

Lennart Thy.

Lennart Thy.

"Er zijn veel belangrijker dingen in het leven dan voetbal'', zei de international van Namibië. Starke (27) hoefde niet lang te twijfelen toen hij hoorde dat hij een DNA-match had met een leukemiepatiënt. De voetballer slaat er zonder pardon de laatste wedstrijden van het seizoen voor over, waaronder de regionale bekerfinale. "Ik ben blij dat ik deze unieke kans krijg om te helpen.''

Alle spelers en trainers van Carl Zeiss Jena deden in februari 2016 mee aan een actie om DNA-materiaal af te staan. Bij Starke bleek onlangs sprake van een match met een leukemiepatiënt, iets wat slechts zelden gebeurt.

Thy oogstte veel aandacht en lof voor zijn levensreddende actie. Het leidde er ook toe dat zeker 20.000 mensen zich registreerden als nieuwe stamceldonor.