Sport/Wielrennen
1995865354
Wielrennen

Zdenek Stybar verrast met start op WK veldrijden

Zdenek Stybar

Zdenek Stybar

Meervoudig wereldkampioen veldrijden Zdenek Stybar gaat zondag van start op het WK veldrijden. Dat meldt zijn wielerploeg Deceuninck - Quick-Step.

Zdenek Stybar

Zdenek Stybar

Stybar is drievoudig wereldkampioen veldrijden. De Tsjech, 35 jaar, veroverde die titels in 2010, 2011 en 2014. Daarna werd hij een succesvol wegrenner met onder meer etappezeges in de Tour de France en de Ronde van Spanje. Ook won Stybar de Omloop Het Nieuwsblad en de E3 BinckBank Classic.

„Het was niet gepland, maar de zaken zijn veranderd. Veldrijden is nu eenmaal mijn passie. Ik kreeg de kriebels in mijn buik toen ik de afgelopen weken naar de veldritten op televisie keek. Ik wil dolgraag meedoen”, aldus Stybar.

Het is nog maar de vraag wat zijn kansen zijn op een vierde wereldtitel. Deze winter reed Stybar nog geen enkele cross en de 35-jarige Tsjech heeft net een stage achter de rug met de wegploeg van Deceuninck - Quick-Step.

„Het parcours is niet te technisch en geschikt voor krachtrijders, dus dat is goed voor mij. Mathieu van der Poel en Wout van Aert zijn de onbetwiste favorieten voor het goud, maar de strijd om brons ligt wat mij betreft open”, meent Stybar.

Burgemeester vertrouwt toch op doorgaan WK

De burgemeester van Oostende, Bart Tommelein, heeft er toch vertrouwen in dat het WK veldrijden gewoon in zijn stad kan plaatsvinden.

„We hebben alles goed besproken en we zullen sowieso nog nieuwe, strengere maatregelen voorstellen aan het team van experts. Maar ik ben wel gerustgesteld omdat er geen uitbraak is van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus in Oostende”, zei Tommelein tegenover Sporza.

„Daarnaast ben ik ook overtuigd dat het parcours toch goed afgeschermd is, waar niemand hoeft te zijn die niet getest is. We dringen er ook op aan dat de mensen die daar zijn ook enkel de mensen zijn die daar écht nodig zijn. Ik heb er vertrouwen in dat het goed zal aflopen. Ik roep iedereen die toch een glimp wil opvangen dan ook op om weg te blijven van het parcours. Het heeft geen enkele zin, want we zullen het hermetisch afsluiten voor het publiek.”

Afgelopen weekend liet Tommelein nog optekenen dat het WK vanwege de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus mogelijk afgelast wordt.

Van der Poel en Ceylin del Carmen Alvarado werden vorig jaar wereldkampioen. Het WK veldrijden zou al zonder publiek worden verreden.