Sport/Voetbal
1998561244
Voetbal

Twaalf Europese topclubs kondigen ’cynische’ Super League aan

FC Barcelona en Real Madrid behoren tot de initiatiefnemers van de Super League.

FC Barcelona en Real Madrid behoren tot de initiatiefnemers van de Super League.

LONDEN - Twaalf topclubs in het Europese voetbal hebben in een officieel persbericht de oprichting aangekondigd van een Super League. Het gaat om een midweekse competitie, die zo snel mogelijk van start moet gaan.

FC Barcelona en Real Madrid behoren tot de initiatiefnemers van de Super League.

FC Barcelona en Real Madrid behoren tot de initiatiefnemers van de Super League.

De volgende clubs zijn bij het revolutionaire project nauw betrokken: AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur. Naar verwachting komen er voor het eerste seizoen in de nieuwe Europese topcompetitie nog drie clubs bij.

In de persverklaring vermeldt de directie van de Super League dat de oprichters uitkijken naar de discussies met de UEFA en de FIFA om met elkaar samen te gaan werken, „voor de beste uitkomst van de nieuwe liga en voor het voetbal in het geheel.”

Het is de bedoeling dat aan de Super League twintig clubs gaan deelnemen: de vijftien clubs die de nieuwe competitie hebben opgericht en vijf clubs die zich hebben gekwalificeerd op basis van de prestaties in het voorgaande seizoen. In augustus dient de competitie van start te gaan in twee groepen van tien ploegen, met uit- en thuiswedstrijden. De top drie van elke poule plaatst zich voor de kwartfinales. De clubs die als vierde en vijfde eindigen, gaan in play-offs strijden om de resterende twee tickets.

In de knock-outfase wordt eveneens een uit- en thuiswedstrijd gespeeld. De finale van de Super League gaat dan om één wedstrijd, die eind mei moet worden afgewerkt.

De ploegen die in de Super League uitkomen, zullen volgens het plan van de oprichters doorgaan met het spelen van competitiewedstrijden in eigen land. De vraag is echter of dat nog wel mogelijk zal zijn. De UEFA keurde zondag de komst van een ’wilde’ Super League in harde bewoordingen af en dreigde de deelnemende clubs uit de nationale competities te zetten en de spelers die in de Super League uitkomen, te weren uit de nationale teams.

Na de start van de Super League wil de organisatie ook een Europese topcompetitie voor vrouwenteams gaan opzetten. Voorzitter Florentino Pérez van Real Madrid is naar voren geschoven als de eerste preses van de nieuwe organisatie. Andrea Agnelli, de voorzitter van Juventus, gaat als vicevoorzitter fungeren. Ook Joel Glazer, medevoorzitter van Manchester United, treedt op als vicevoorzitter van de Super League.

De oprichters verwachten met de Super League een bedrag van 10 miljard euro te generen gedurende de periode dat de clubs zich aan het ambitieuze project hebben verbonden. Het is nog onduidelijk om hoeveel jaar het in eerste instantie gaat. De twaalf tot vijftien clubs die de oprichting van de Super League mogelijk maken, kunnen rekenen op een bedrag van 3,5 miljard euro om hun investeringsplannen te ondersteunen en de financiële impact van de coronapandemie op te vangen.

De UEFA vergadert maandag onder meer over mogelijke hervormingen van de Champions League. De grote Europese clubs zijn al geruime tijd ontevreden over de opzet en over de verdeling van de inkomsten van dat toernooi. Mede daardoor zijn de plannen voor een Super League ontstaan.

De KNVB stelde zich zondag op het standpunt dat een „Super League niet in het belang is van het Nederlandse voetbal.”

Spelersvakbond VVCS: oorlog over rug van de voetballers

Voetballers worden de dupe van het machtsspel dat momenteel wordt uitgevochten tussen enkele topclubs in Europa en de UEFA. Dat zegt voorzitter Evgeniy Levchenko van de Nederlandse spelersvakbond VVCS die „een grote oorlog” voorspelt met heel wat rechtszaken.

„Het is een machtsspel geworden dat over heel veel geld gaat. De spelers worden hier duidelijk de dupe van, het wordt over hun ruggen uitgevochten”, zegt Levchenko. Twaalf topclubs uit Engeland, Italië en Spanje kondigden in de nacht van zondag op maandag de komst van een grotendeels ’gesloten’ Super League aan, als tegenhanger van de Champions League van de UEFA. De Europese voetbalbaas Aleksander Ceferin zei maandag na een bestuursvergadering, waarop hervormingen van de Champions League werden bekrachtigd, dat spelers van clubs die meedoen aan de Super League niet voor hun land mogen uitkomen op WK’s en EK’s.

„Met zo’n ’gesloten’ systeem als in de Super League wordt de essentie van het voetbal en de sport kapot gemaakt”, aldus oud-profvoetballer Levchenko. „Voor veel spelers is het een droom om op het hoogste niveau uit te komen, nu de Champions League. Die droom valt hiermee weg. De clubs hebben dit niet zomaar bedacht en naar buiten gebracht, ze wisten dat er grote consequenties aan vast zouden hangen. Er zit heel veel hebzucht achter. Geld speelt hierin een heel belangrijke rol. Ik voorspel dat er heel wat rechtszaken aan gaan komen.”

Internationale vakbond: spelers mogen niet de dupe worden

De internationale vakbond voor professionele voetballers FIFPro vindt dat spelers nooit de dupe mogen worden van een ruzie tussen de UEFA en clubs die zich willen afscheiden in de Super League. De organisatie distantieert zich daarmee nadrukkelijk van de suggestie van UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin dat spelers die in de nieuwe competitie uitkomen niet meer welkom zijn op een EK of WK.

„Het is totaal onacceptabel dat dit over de ruggen van de spelers wordt uitgevochten”, zegt FIFPro. „Hier zullen wij ons namens de 60.000 bij ons aangesloten leden krachtig tegen verzetten. Zij mogen geen kwetsbare pionnen zijn in dit machtsspel. Er mogen geen maatregelen worden getroffen die de rechten van de spelers aantasten. Dit is echt onacceptabel.”

Amerikaanse bank JP Morgan bevestigt financiering Super League

De Amerikaans bank JP Morgan is de financier van de nieuw op te richten Super League in het Europese voetbal. Een woordvoerder van de bank heeft dat aan persbureau Reuters bevestigd.

Een bedrag van officiële zijde is niet genoemd, maar JP Morgan zou naar verluidt jaarlijks ongeveer 4 miljard euro willen steken in de nieuwe clubcompetitie.

Europese Commissie: nog te vroeg voor optreden tegen Super League

De Europese Commissie onderneemt vooralsnog geen actie tegen de aangekondigde Super League van twaalf Europese topclubs in een midweekse voetbalcompetitie. Daarvoor zijn de plannen nog te weinig concreet, zei een woordvoerder van het dagelijks EU-bestuur maandag. De commissie zal eventuele juridische aspecten, zoals mogelijke overtreding van Europese concurrentieregels, „bekijken als het ooit zover komt.”

Vicevoorzitter Margaritis Schinas, onder meer belast met ’het promoten van de Europese levenswijze’, liet op Twitter wel al zijn afkeuring blijken over het plan. Sport in Europa moet volgens hem zijn gebaseerd op diversiteit en voor iedereen toegankelijk zijn. Er is volgens de Griek in de EU „geen ruimte voor de paar rijke en machtige clubs die zich willen losmaken van de organisaties die staan voor nationale competities, met promotie en degradatie, en steun voor amateurclubs.”

FIFA roept op tot kalmte

De wereldvoetbalbond FIFA ziet geen heil in de vorming van een Super League door een select groepje Europese topclubs. „We spreken onze afkeuring uit over een gesloten en afgesplitste Europese competitie, buiten de internationale voetbalstructuren om”, liet de FIFA in een korte verklaring weten,

De wereldvoetbalbond reageerde ongeveer een uur nadat de oprichters van de Super League met de al deels uitlekte plannen officieel naar buiten waren getreden. „FIFA staat altijd voor eenheid in het wereldvoetbal en roept alle partijen die betrokken zijn bij verhitte discussies op om een rustige, constructieve en evenwichtige dialoog aan te gaan voor het welzijn van het spel en in de geest van solidariteit en fair play. De FIFA zal alles doen wat nodig is om bij te dragen aan een geharmoniseerde weg voorwaarts in het algemeen belang van het voetbal.”

De UEFA, de ECA (de belangenvereniging van Europese voetbalclubs) en diverse nationale bonden en competities zien eveneens niets in de revolutionaire plannen. „Het gaat om een cynisch project dat is gebaseerd op het eigen belang van een paar clubs, in een tijd waarin de samenleving solidariteit meer dan ooit nodig heeft”, liet de UEFA onder meer weten.

De UEFA praat maandag onder meer over de toekomst van de lucratieve Champions League, het toernooi dat door de komst van de Super League sterk zou kunnen devalueren.

Juventus maakt voorbehoud bij oprichting Super League

Van de twaalf voetbalclubs die gezamenlijk de oprichting van de Super League aankondigden, heeft Juventus als enige een voorbehoud gemaakt. De beursgenoteerde Italiaanse club liet in een eigen verklaring weten dat het nog niet zeker is dat de Super League ook daadwerkelijk tot stand komt.

„De clubs die dit project hebben opgericht, doen hun best om dit zo snel mogelijk uit te voeren”, meldt Juventus, de club van Oranje-international Matthijs de Ligt. „We kunnen op dit moment echter niet garanderen dat het project uiteindelijk met succes zal worden gelanceerd of de exacte timing daarvan voorspellen.”

Voorzitter Andrea Agnelli van Juventus wordt vicevoorzitter van de Super League. Agnelli heeft zijn functie als voorzitter van de ECA, de koepelorganisatie voor 246 Europese topclubs, neergelegd. Vanuit die rol pleitte de Italiaan er eerder nog voor om de voorgestelde hervormingen van de Champions League te ondersteunen. Vlak voordat de Europese federatie UEFA die hervormingen wilde vaststellen, kwamen twaalf topclubs uit Italië, Engeland en Spanje met de boodschap dat ze een eigen Super League gaan opzetten.

Ajax

De ECA heeft die plannen altijd afgewezen. Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax, is een van de vicevoorzitters van de koepelorganisatie waarbij naast Ajax ook PSV, Feyenoord, AZ, FC Utrecht, Vitesse, sc Heerenveen en FC Twente zijn aangesloten. Van der Sar voerde zondag rond de door Ajax gewonnen bekerfinale tegen Vitesse (2-1) heel wat overleggen met de ECA. „Het was een drukke dag met constante telefoontjes en videomeetings met de ECA, zelfs na het laatste fluitsignaal”, schreef de oud-doelman op Twitter.

Het is de bedoeling dat het aantal vaste deelnemers aan de Super League nog met drie clubs wordt uitgebreid. Daarnaast zouden jaarlijks vijf clubs zich kunnen kwalificeren voor het toernooi. Het is onduidelijk of Ajax daar interesse in heeft.

Al sinds de jaren 90 wordt door Europese topclubs gesproken over de mogelijke opzet van een Super League, als tegenhanger van de Champions League. Ajax was daar in het begin ook nauw bij betrokken.

Duitse topclubs wijzen Super League af

De Duitse topclubs Bayern München en Borussia Dortmund zien de Super League niet zitten. Vooralsnog bestaat de nieuw te vormen competitie uit twaalf voetbalclubs uit Engeland, Spanje en Italië. Van de grootmachten in Europa ontbreken onder andere Paris Saint-Germain, Bayern München en Dortmund.

„Wij zijn niet bij deze plannen betrokken, op ons eigen verzoek”, zegt Karl-Heinz Rummenigge, topman van de laatste winnaar van de Champions League Bayern München. „Wij geloven dat de huidige verhoudingen in het Europese voetbal een garantie bieden voor een goede toekomst. De hervormingen in de Champions League juichen we toe, die brengen ons een stap verder.”

De veronderstelling dat de Super League de door de coronapandemie veroorzaakte financiële problemen van de clubs oplost is volgens Rummenigge nergens op gebaseerd. „Daar geloof ik helemaal niets van. We komen met solidariteit veel verder. We moeten gezamenlijk wat doen aan de uit de hand gelopen kosten, zoals de spelerssalarissen en de bonussen voor de makelaar. Op die manier passen we ons veel beter aan.”

Volgens bestuursvoorzitter Hans-Joachim Watzke van Dortmund staan de twee Duitse clubs ook niet open voor toetreding tot de Super League. „De bestuursleden van de ECA hebben zondagavond in een virtuele bijeenkomst bevestigd dat de beslissing van vorige week nog steeds van kracht is. Dat betekent dat de clubs achter de geplande hervorming van de Champions League staan”, aldus Watzke die net als directeur Michael Gerlinger van Bayern München in het bestuur zit van de koepelorganisatie van Europese voetbalclubs. „Beide Duitse clubs die zijn vertegenwoordigd in het ECA-bestuur hebben in alle discussies hetzelfde standpunt.”

In de Super League is ruimte voor twintig clubs waarvan er vijftien vast onderdeel worden van de competitie. Vooral op dat gesloten systeem is veel kritiek.

FC Porto negeert Super League en kijkt naar Ajax

In navolging van de Duitse topclubs Borussia Dortmund en Bayern München heeft ook FC Porto laten weten de Super League te mijden. De 29-voudig kampioen van Portugal is wel benaderd door de initiatiefnemers, maar voorzitter Jorge Nuno Pinto da Costa sloeg dat snel af.

„Er waren informele contacten met sommige clubs, maar we hebben er niet veel aandacht aan geschonken”, zegt de voorzitter. „De Europese Unie staat een gesloten competitie, zoals bijvoorbeeld de NBA in de Verenigde Staten, niet toe. En de Portugese voetbalbond is hier als onderdeel van de UEFA ook op tegen. Wij kunnen niet meedoen aan iets wat in strijd is met de principes en regels van de Europese Unie en de UEFA. Als de Super League doorgaat, iets waar ik ernstig aan twijfel, zal de UEFA niet ophouden te bestaan. En de UEFA organiseert de officiële competities. Wij hopen nog vele jaren actief te blijven in de Champions League. We kijken naar de clubs die wel nog aan onze kant staan, zoals Bayern München, Ajax en Paris Saint-Germain.”

La Liga: Super League is egoïstisch

Een egoïstisch voorstel om de rijkste voetbalclubs in Europa alleen maar nog rijker te maken, zo omschrijft de organisatie van de Spaanse competitie de aangekondigde opzet van de Super League. De Spaanse clubs FC Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid behoren tot de twaalf initiatiefnemers.

„La Liga veroordeelt het onlangs gepubliceerde voorstel voor een elitaire Europese competitie, die de principes van een ’open’ systeem en sportieve prestaties aantast. Deze principes vormen de kern van de nationale en Europese voetbalpiramide”, schrijft de organisatie.

Premier Johnson: ’Super League raakt nationale voetbal in het hart’

De Britse premier Boris Johnson vindt de plannen voor het opzetten van een Super League „heel schadelijk” voor het voetbal. Johnson reageerde via Twitter op de boodschap van twaalf Europese topclubs, waarvan zes uit Engeland, dat ze een eigen internationale competitie hebben opgericht. „Dit raakt het nationale voetbal in het hart en zal supporters vanuit het hele land zorgen baren”, aldus de premier.

Manchester City, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Tottenham Hotspur en Arsenal willen samen met Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid, Juventus, AC Milan en Internazionale een eigen topcompetitie starten. De clubs uit Engeland, Spanje en Italië zijn wel van plan om in hun nationale competities actief te blijven, maar in plaats van de Champions League gaan ze dan midweeks spelen in de Super League: een ’gesloten’ competitie waarin de oprichters altijd meedoen.

„De betrokken clubs moeten verantwoording afleggen aan hun fans en de hele voetbalgemeenschap voordat ze verdere stappen nemen”, aldus Johnson.

Italiaanse premier Draghi ziet ook niks in Super League

Ook de Italiaanse premier Mario Draghi ziet niets in de plannen voor een Super League in het Europese topvoetbal. De Italiaanse grootmachten Juventus, AC Milan en Internazionale behoren tot de twaalf clubs die als ’founders’ nauw betrokken zijn bij de revolutionaire competitie die mogelijk al dit jaar van start moet gaan met in totaal twintig clubs.

„We volgen het debat rond dit project op de voet”, liet Draghi weten. „De regering ondersteunt krachtig de standpunten van de Italiaanse Europese voetbalautoriteiten om de nationale competities, de waarden en de sociale functie van sport te behouden.”

Draghi (73) is fan van AS Roma. Die club is niet betrokken bij de Super League die verder vooralsnog bestaat uit zes topclubs uit Engeland en drie uit Spanje. Voorzitter Aleksander Ceferin van de UEFA noemde het ’wilde’ project van de twaalf Europese topclubs „een fluim in het gezicht van de supporters.”