Nieuws/Sport
2000624
Sport

Harrie Smolders eerste op wereldranglijst

Harrie Smolders

Harrie Smolders

Springruiter Harrie Smolders staat voor de eerste keer op de eerste plaats van de wereldranglijst.

Harrie Smolders

Harrie Smolders

Op de door 's werelds overkoepelende federatie FEI gepubliceerde lijst is hij Kent Farrington voorbijgegaan. De Amerikaanse winnaar van olympisch zilver had sinds mei 2017 de leiding.

Rankings

"Dit staat mooi op mijn cv", zei Smolders. "Maar ik heb me nooit door rankings laten leiden. Waar ik trots op ben, is dat ik dit heb bereikt in een jaar waarin mijn twee beste paarden Don en Emerald vier maanden geen wedstrijden hebben gelopen. Met juist management kun je een heel eind komen. Daar heeft de hele stal aan bijgedragen en ik zie dit ook als een bekroning van ons hele team."

Zijn opmars is volgens Smolders verder logisch te verklaren. "Ik heb me de afgelopen tien maanden echt op de sport kunnen focussen. Daarvoor was ik meer opleider, moest veel lesgeven en had daarbij nog de handel. Nu had ik zes paarden voor de sport en kon ik me meten met de wereldtop. Ik ben Eurohorse en Coupernicus Stables dankbaar dat ze mij deze kans hebben gegeven en dat ik ze dit terug kan geven."

Zoer

Na Albert Zoer in 2010 is Smolders (38) de tweede Nederlander die dit bereikt. Farrington brak in februari een been en kwam sindsdien niet meer in actie.