Sport/Autosport
2001515
Autosport

Frijns staat in Hockenheim voor zijn debuut in DTM

'Formule 1 leverde me alleen maar frustraties op'

Robin Frijns

Robin Frijns

De in Maastricht geboren Robin Frijns bekent al van jongs af aan geïnteresseerd te zijn in de DTM . Op het Duitse circuit van Hockenheim maakt Robin Frijns dit weekeinde zijn racedebuut in de prestigieuze Deutsche Tourenwagen Masters. 

Robin Frijns

Robin Frijns

"Het is een legendarische raceklasse waar veel mensen tegenop kijken. Het was mijn droom om ooit daarin te rijden”, herinnert hij zich nog voordat hij aan een bliksemcarrière met single seaters zou beginnen. Zoals nagenoeg alle jonge coureurs joeg hij in eerste instantie zijn droom na om in de Formule 1 te komen. Zo’n utopische gedachte was dat niet. Wie versloeg hij immers niet in open wiel-bolides?

Daar waren niet de minsten bij, zoals de latere Formule 1-rijders Carlos Sainz en Daniil Kvyat, evenals de verongelukte Jules Bianchi. Allen moesten het hoofd buigen voor de Limburger die aan een bliksemcarrière bezig was en met ogenschijnlijk gemak kampioen werd in de ’opstapklassen’ Formules BMW, Renault 2.0 en 3.5.

Met zo’n batterij aan titels leek hij dan ook voorbestemd om tot het keurkorps van de autosport toe te treden. Frijns bleef echter op de stoep staan met een reserverol bij de marginale en door geldgebrek geplaagde Formule 1-teams Sauber en Caterham. Toch was hij bij de keren dat hij in hun bolides mocht stappen sneller dan de vaste coureurs Marcus Ericsson en Esteban Gutiérrez. Vanwege de economische crisis en het ontbreken van vermogende sponsors vervloog zijn Formule 1-droom en daarmee ook het plezier in racen.

"De Formule 1 heeft me alleen maar frustraties opgeleverd, maar ik heb het los kunnen laten. Ik lig er niet meer wakker van”, zegt de coureur, die in 2015 naar de GT-wagens overstapte. "Dat heb ik bewust gedaan. Ik voelde me in de F1 niet echt gewaardeerd dus ik besloot GT3’s te gaan rijden. Daar hervond ik het plezier weer en dat is voor mij het allerbelangrijkste. Als ik me goed voel, stap ik met een glimlach in de auto en dan gaat alles redelijk vanzelf.”