Nieuws/Sport
2001525
Sport

Van der Gaag en Groenendijk gepasseerd

Fons Groenendijk

Fons Groenendijk

Phillip Cocu, Giovanni van Bronckhorst of John van den Brom wint vrijdag 11 mei tijdens het trainerscongres in Zwolle de Rinus Michels Award.

Fons Groenendijk

Fons Groenendijk

Maar de prijs voor de Trainer/Coach van het Jaar lijkt steeds meer zijn glans te verliezen, nu wordt voorbijgegaan aan uitzonderlijk presterende coaches als Fons Groenendijk (ADO Den Haag) en Mitchell van der Gaag (Excelsior). Zij zijn niet eens genomineerd.

"Zoiets neem je ter kennisgeving aan, maar het lijkt voor de verkiezing bijna volledig om het winnen van prijzen te gaan”, ziet Groenendijk. Daar werd vorig jaar nog aan voorbijgegaan, toen Peter Bosz (zonder prijs) de award won, terwijl Van Bronckhorst voor het eerst in achttien jaar kampioen werd met Feyenoord.

Er is geen touw vast te knopen aan de criteria die worden gehandhaafd. Voert het winnen van prijzen (waar het nu op lijkt) wél de boventoon, dan komt de Rinus Michels Award in dat geval vrijwel altijd in handen van de trainers die werken bij de clubs met de grootste begrotingen en daarmee (vaak) het beste spelersmateriaal. Zeker nu de lijst van genomineerden voor dit seizoen is teruggebracht van vijf tot drie coaches, lijkt er geen ruimte meer om trainers (op zijn minst via een nominatie) te erkennen die iets bijzonders neerzetten met mindere of zelfs minimale middelen.