2002443
Wielrennen

Viviani wint tweede etappe Giro, Dumoulin verliest roze

Viviani wint tweede etappe Giro.

Viviani wint tweede etappe Giro.

Elia Viviani heeft de tweede etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Italiaanse sprinter van Quick-Step Floors was in de rit van van Haïfa naar Tel Aviv (167 km) de sterkste in een massasprint. Tom Dumoulin verloor de roze leiderstrui door bonificatieseconden in een tussensprint aan Rohan Dennis (BMC).  

Viviani wint tweede etappe Giro.

Viviani wint tweede etappe Giro.

In de sprintersrit - die vooral de snelwegen van Israël liet zien - reed een kleine kopgroep een halve dag op kop. Lars Bak, Davide Ballerini en Guillaume Boivin mochten tot de enige klim in de rit (op 75 km voor de finish) voorop rijden, maar hun werk werd teniet gedaan door Enrico Barbin (Bardiani). Hij overvleugelde de koplopers en pakte de eerste bergtrui. Later probeerde Boivin het nog eens, zonder succes.

Zie ook: - Dumoulin roze trui virtueel kwijt - Eerste bergtrui voor Barbin  - Renner Lotto legt tijdrit Giro halfblind af

In de afdaling van deze klim haalde het peloton de vluchters in. 75 kilometer voor de finish in Tel Aviv waren er bonificatieseconden te winnen, waarvan 3,2 voor de rapste in de tussensprint. Aangezien Dennis twee seconden achter Dumoulin stond in het klassement, werd er door zijn team BMC flink gereden. Uiteindelijk bleef de Australiër Viviani nipt voor in de tussensprint en pakte daardoor de roze trui van de Limburger af.

In de sprint rekende de grote favoriet Viviani af met Jakub Mareczko en Sam Bennett.

Zondag is de derde etappe op Israëlische bodem. Die 229 kilometer lange rit begint in Beer Sheva en voert de renners over veel 'vals plat' naar finishplaats Eilat. Naar verwachting is het opnieuw een etappe voor de sprinters.

Maandag verplaatst het circus zich naar het Italiaanse eiland Sicilië, waar dinsdag de vierde etappe op heuvelachtig terrein wordt gereden.