Nieuws/Sport
2002757
Sport

'Cirkel is compleet' voor Niek Kimman

Niek Kimman

Niek Kimman

Niek Kimmann heeft de wereldbekerwedstrijd op de thuisbaan op Papendal gewonnen.

Niek Kimman

Niek Kimman

De 21-jarige Nederlander hield in de finale onder anderen de Fransen Joris Daudet (tweede) en Sylvain André (derde) achter zich. Drie jaar geleden pakte hij op Papendal zijn eerste wereldbekerzege. Pas een maand geleden kreeg die in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines een vervolg. Wel werd Kimmann, eveneens in zijn debuutjaar 2015, wereldkampioen.

Zenuwen en stress

"Ik sta er goed op", concludeerde Kimmann, een maand voor het WK in Baku. "Ik wilde hier graag goed zijn voor eigen publiek. Het geeft net iets meer zenuwen en stress." Bovendien speelde natuurlijk het ernstige ongeluk mee dat teamgenoot Jelle van Gorkom begin januari op de baan van Papendal overkwam. Kimmann zag het gebeuren, was lang van slag door het ongeval dat werd veroorzaakt door een niet verwijderde veiligheidsketting.

In Frankrijk droeg hij zijn zege op aan Van Gorkom. Ditmaal gingen alle Nederlandse deelnemers en een aantal buitenlandse BMX'ers vooraf op de foto achter een groot spandoek met de tekst 'StayStrong #37', refererend aan de revaliderende coureur uit Lichtenvoorde. Kimmann: "Hier winnen maakt de cirkel compleet."

In de luwte

Kimmann kan er inmiddels goed over praten. Hij heeft het 'een plaats gegeven', vertelt hij tussen twee heats door. "Jelle en ik hadden een minder jaar achter de rug. Normaal rijd je of je leven ervan afhangt, maar het was net een procentje minder. We waren gebrand op een goed jaar." Het liep anders. Van Gorkom was aanwezig op Papendal maar hield zich in de luwte, Kimmann won.