2004421
Wielrennen

Dumoulin kraakt organisatie: 'De privacy was nul'

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin kijkt uit naar een 'normaal' vervolg van de Giro d'Italia op Sicilië.

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin

De driedaagse in Israël, waar de Limburger van Sunweb vrijdag de openingsrit won, kende wat organisatorische problemen. "Het was hier een beetje een logistieke nachtmerrie", vertelde Dumoulin. "Je staat je om te kleden in een autootje waar iedereen naar binnen kan kijken. Dat hadden ze beter kunnen organiseren. Ze hadden iedereen best een campertje kunnen geven, privacy was nul de laatste dagen."

Heel gaaf

Niet dat Dumoulin het niet naar zijn zin had gehad in Israël. "Een start buiten Europa vind ik ook geen probleem. Jeruzalem was heel gaaf. Het is gewoon een beetje logistiek werk dat ze wat beter voor elkaar moeten krijgen."

De rit van zondag was bijzonder hectisch. Dumoulin: "Beangstigend soms, ik denk dat het de zwaarste sprintfinale is geweest uit mijn carrière. We zijn echt alleen maar met 70 per uur door stadjes geknald, met de wind in de rug en de weg lichtjes naar beneden lopend. Ik had gelukkig een groter verzet laten monteren, want ik had het weerbericht bekeken vanmorgen. Het was echt gevaarlijk."

Nooit meegemaakt

Ploegleider Arthur van Dongen van Sunweb keek tevreden terug op de Giro-dagen in Israël. "De balans is positief. We hebben de proloog gewonnen, geen schade opgelopen en vertrouwen getankt." Wel vroeg hij zich hardop af of de internationale wielrenunie UCI de parcoursen in Israël had gekeurd. "Ik zag ook tal van rare bochten. Ik snap niet dat dit soort parcoursen wordt goedgekeurd, maar vraag me tegelijkertijd af of het sowieso wel was geïnspecteerd. Ik vond dit te risicovol voor een grote ronde. Ik ben nu 26 jaar ploegleider, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Bij het bestuderen van het parcours telde ik in de laatste 6,1 kilometer meer dan tien rotondes."