2007414
Wielrennen

Nederlands onderzoeksinstituut CHDR werpt nieuw licht op de zaak

'Positieve test Froome compleet onacceptabel'

Chris Froome

Chris Froome

De Nederlandse stichting Centre for Human Drug Research zet zijn vraagtekens bij de positieve salbutamol-test van Chris Froome tijdens de afgelopen Ronde van Spanje. 

Chris Froome

Chris Froome

De Britse renner van Sky ligt al maanden onder vuur, nadat vorig jaar bij hem een te hoge waarde van het verboden middel salbutamol werd aangetroffen. Volgens Froome gebruikte hij het vanwege zijn astma op medisch voorschrift, maar desondanks dreigt nog altijd een straf. Maar de gerenommeerde Britse krant The Times schrijft dat het CHDR, dat gevestigd is in Leiden, nieuwe inzichten geeft in de veelbesproken zaak van Froome.

Lees ook: - Controverse rondom Froome

Volgens het onderzoeksinstituut valt liefst 15,4 procent van alle geteste salbutamolwaarden onterecht positief uit. Na afloop van de achttiende rit in de Vuelta werd in de urine van Froome een waarde van 2000 nanogram per milliliter geconstateerd, wat het dubbele is van de hoeveelheid die het wereldantidopingagentschap WADA toestaat.  Volgens het CHBR is zo'n waarde echter niet voldoende om het verschil tussen acceptabel en onacceptabel gebruik aan te tonen.  

In navolging van wat de Nederlandse dopingdeskundige Douwe de Boer onlangs al aangaf, vraagt ook de CHBR zich af of het gebruik van salbutamol wel prestatiebevorderend is en daarom wel op de dopinglijst thuishoort. Al deze conclusies maken de positieve test van Froome volgens het instituut 'compleet onacceptabel'.

 

Illustratie uit het artikel van The Times

Illustratie uit het artikel van The Times