Sport/Schaatsen
2008239801
Schaatsen

Sjinkie Knegt en vier ploeggenoten in quarantaine na positieve test Dennis Visser

Sjinkie Knegt.

Sjinkie Knegt.

HEERENVEEN - Shorttracker Dennis Visser heeft positief getest op het coronavirus. De 25-jarige Fries is daarom thuis in quarantaine gegaan. Hij moet, net als zijn ploeggenoten Sjinkie Knegt, Bram Steenaart, Xandra Velzeboer en Sven Roes, komend weekeinde de Invitation Cup in Heerenveen overslaan.

Sjinkie Knegt.

Sjinkie Knegt.

Alle shorttrackers missen de wedstrijden in Thialf, waarvan Knegt eerder al had aangegeven dat hij het merkwaardig vindt dat de Invitation Cup in Heerenveen doorgaat.

Volgens de 31-jarige Fries is het vanwege het coronavirus onverantwoord. „De GGD wil beweren dat shorttrack geen contactsport is, maar dat is het wel. En er komen nu allerlei shorttrackers uit andere landen hier naartoe. Ik vind het onverantwoord, de kans op besmetting is alleen maar groter. Maar als ze willen dat we meedoen, dan doen we dat maar”, aldus Knegt, voordat hij wist dat hij vanwege de besmetting van Visser uberhaupt niet mee zou doen.

Dennis Visser.

Dennis Visser.

Visser trainde vanwege een rugblessure de laatste twee weken nauwelijks mee met de nationale selectie van bondscoach Jeroen Otter. Wel heeft hij privé contact met Steenaart en Velzeboer. Afgelopen maandag was Visser weer in Thialf, waar hij onder meer in het krachthonk trainde.

Op basis van de beschikbare informatie en na raadpleging van deskundigen besloot schaatsbond KNSB naast Visser ook Steenaart en Velzeboer dinsdag af te zonderen. Op basis van aanvullende informatie geldt de maatregel van zelfisolatie vanaf woensdag ook voor Knegt en Roes.

De KNSB heeft voor de Invitation Cup in Thialf extra voorzorgsmaatregelen getroffen. Bij alle deelnemers en stafleden uit binnen- en buitenland is woensdag een coronatest afgenomen. De resultaten zijn donderdag bekend. Daarna maakt de KNSB de balans op.

Niet veel op het spel

Normaal gesproken zijn bij de Invitation Cup tickets te verdienen voor wereldbekerwedstrijden. De internationale schaatsunie ISU heeft die wedstrijden vanwege het coronavirus echter geschrapt. Daardoor staat er niet zoveel op het spel in Heerenveen. „Wij hechten veel belang aan de organisatie van dit toernooi, vooral uit sporttechnisch oogpunt”, betoogde technisch directeur Remy de Wit. „Maar alles wat we doen moet veilig en coronaproof gebeuren. Donderdag nemen we een besluit over het al dan niet doorgaan van het toernooi.”

„Het is in onze sport vrij kansloos om een bubbel te creëren”, zegt Knegt. „Bij het langebaanschaatsen is dat anders. Daar zijn minder deelnemers uit andere landen. Maar zelfs daar is het niet gelukt. Of niet gelukt, de ISU ziet het in ieder geval niet zitten.”

Naast Nederlanders doen er ook shorttrackers uit Frankrijk, Polen, België, Letland en Israël mee aan de Invitation Cup. De buitenlandse shorttrackers verblijven in een hotel. Iedereen wordt voor aanvang van het toernooi getest. Knegt: „Maar ik ga ook gewoon weer naar huis, naar m’n vrouw en kinderen. Dus wat heeft zo’n test dan voor zin?”

Somber

Over het vervolg van het seizoen is Knegt vrij somber gestemd. „Ik heb me er een beetje bij neergelegd dat het dit jaar niets gaat worden. Het is nog niet heel erg aan de betere hand. Eén dezer dagen volgt een beslissing over het wel of niet doorgaan van het EK. Ik ben daar niet heel positief over. Als wedstrijden wel door kunnen gaan, heeft het alleen zin als iedereen er is. Als bepaalde toppers niet mee kunnen doen, zie ik het niet zo zitten.”

Het slechte vooruitzicht zorgde bij Knegt niet voor de beste moraal. „Zes weken terug had ik wel moeite om me op te laden. Je weet niet wanneer je aan de bak moet. Nu heb ik wel weer de motivatie gevonden om te trainen.”