Sport/Voetbal
2010912092
Voetbal

OM eist voorwaardelijke celstraf Blatter en Platini

Sepp Blatter

Sepp Blatter

BELLINZONA - Het Zwitserse Openbaar Ministerie heeft een jaar en acht maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen oud-topvoetballer Michel Platini en Sepp Blatter, voormalig voorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA. Beiden worden verdacht van het uitvoeren van een verdachte transactie.

Sepp Blatter

Sepp Blatter

De Fransman Platini heeft in 2011 als bestuurder van de Europese voetbalunie UEFA een betaling van omgerekend 1,8 miljoen euro ontvangen. Volgens de Zwitser Blatter had Platini daar recht op vanwege verrichte werkzaamheden.

Volgens het OM hebben beiden daarmee de FIFA opgelicht. Platini hoorde tevens een boete van 2,1 miljoen euro eisen. Beide oud-bestuurders ontkennen elke schuld. De federale rechtbank in Bellinzona doet op 8 juli uitspraak in deze zaak.

Geen greintje berouw

De aanklager verklaarde woensdag, op de zesde dag van het proces, dat Blatter en Platini zich schuldig hebben gemaakt aan „fraude, mogelijk verduistering of ondeugdelijk beheer van een onderneming, alsmede valsheid in geschrifte.” Hij zei dat de verdachten „geen greintje berouw” hadden getoond. „Blatter en Platini hebben zonder goede reden voor onrechtvaardigheid gekozen.”

Blatter (86) had de beschuldigingen eerder tijdens zijn hoorzitting ontkend en zich beklaagd over vooroordelen in de media. De betaling aan Platini (66) was langs alle nodige commissies van de Wereldvoetbalbond gegaan.