Sport/Schaatsen
201121240
Schaatsen

NK Afstanden: Jorien ter Mors verovert titel op 1500 meter, Ireen Wüst vierde

Jorien ter Mors in actie.

Jorien ter Mors in actie.

HEERENVEEN - Jorien ter Mors heeft bij de NK afstanden in Heerenveen de 1500 meter gewonnen. De drievoudig olympisch schaatskampioene zegevierde in een tijd van 1.55,50 minuten. Haar tegenstander Antoinette de Jong pakte zilver met 1.55,98. Het brons was voor de onttroonde titelhoudster Melissa Wijfje (1.56,66).

Jorien ter Mors in actie.

Jorien ter Mors in actie.

Ireen Wüst, tweevoudig olympisch kampioene op deze afstand, deed in de laatste rit een moedige aanval om haar negende Nederlandse titel te halen op de 1500 meter. Ze belandde met een tijd van 1.56,72 echter net naast het podium, op de vierde plek.

Wüst moest vorig seizoen de Nederlandse titel op haar favoriete afstand verrassend aan Wijfje laten. Daarna veroverde ze weer wel de Europese titel en de wereldtitel op de schaatsmijl.

Lekker in vel

Eerder deze maand ging Wüst met haar nieuwe ploeg Reggeborgh tien dagen in quarantaine nadat teamgenoot Kjeld Nuis in Inzell positief had getest op het coronavirus. Daardoor liep de vijfvoudige olympisch kampioene een achterstand op in haar trainingsopbouw. In het lege Thialf bleek dat ze nog kracht en conditie tekortkomt om in de laatste twee ronden haar befaamde versnelling in te zetten en vol te houden.

Ter Mors zette in de zesde rit een uitstekende tijd neer. Ook de kopvrouw van Team IKO had nog wat moeite met het laatste rondje, dat ze in 31,80 seconden aflegde. Aan haar eindtijd kon echter niemand meer tippen.

Voor Ter Mors was het haar vierde Nederlandse titel op de 1500 meter. Tijdens de vorige winter kwam de olympisch kampioene van Sotsji 2014 niet verder dan de tiende plek op deze afstand. Ze had destijds last van mentale en fysieke problemen. Ruim een week geleden liet Ter Mors bij de teampresentatie weten dat ze weer „lekker in haar vel” zit. Dat bleek eens te meer in Thialf waar ze in vertrouwde stijl naar het goud reed.

Balen van leeg stadion

„Ik had dit seizoen nog geen 1500 meter gereden, dus het was voor de start best even spannend”, bekende Ter Mors bij de NOS. „Op de eerste 700 meter ging het prima. De snelheid kwam makkelijk. Mijn laatste ronde ging echter moeizaam. Ik ben nog niet gewend tegen het zuur aan te rijden en dan verlies je toch een beetje techniek. Het is dan jammer dat er geen publiek is dat je nog een beetje opzweept. Niettemin vind ik het een mooi toernooi. Ook op de 500 en 1000 meter wil ik hier meedoen om de medailles.”

Wüst (34) greep als nummer 4 op een fractie van een seconde net naast een medaille. Het was de eerste keer sinds het seizoen 2004-2005 bij de NK afstanden dat de vijfvoudig olympisch kampioene niet op het podium van de 1500 meter eindigde. „Ik zal het ermee moeten doen. Ik heb geen ideale aanloop gehad, omdat ik eerder deze maand tien dagen in quarantaine heb doorgebracht. Het podium scheelde niet veel, maar het was net-niet. Natuurlijk baal ik daarvan als sportvrouw. Maar we moeten er geen drama van maken. Ik heb de opgaande lijn inmiddels weer te pakken en die wil ik vasthouden.”