2012355
Wielrennen

Dumoulin breidt voorsprong op Froome uit, Dennis behoudt roze

Wellens wint eerste etappe op Sicilië

Tim Wellens

Tim Wellens

In de vierde etappe van de Giro d'Italia in Sicilië is de Belg Tim Wellens als eerste over de finish gekomen. Rohan Dennis blijft leider in het algemeen klassement en behoudt de roze trui.

Tim Wellens

Tim Wellens

Na drie dagen in Israël en een rustdag trokken de renners dinsdag door het zonovergoten Sicilië. Vanuit de op een na grootste stad Catania reed het peloton 191 kilometer over het eiland om vervolgens op een steile muur in Caltagirone te eindigen. 

Lees ook: - 'Onhandige keuze' breekt Dumoulin op - Wellens: 'De roze trui? We zullen zien'

115 kilometer voor de finish kwam er voor het eerst wat leven in de brouwerij. Kort nadat de Italiaan Enrico Barbin (Bardiani CSF) drie bergpunten had gepakt op de Pietre Caldre en zich daarmee verzekerde van de blauwe bergtrui, zorgde Team Emirates onder aanvoering van Fabio Aru voor scheurtjes in het peloton. Ze slaagden er echter niet in om de greep van BMC te verslappen. De rust keerde daardoor alweer snel terug. 

Rohan Dennis, die Tom Dumoulin van de roze trui beroofde in de tweede etappe, hield met BMC de kopgroep van vijf (Barbin, Marco Frapporti (Androni), Jacopo Mosca (Willier), Quentin Jauregui (AG2R) en Maksim Belkov (Katjoesja)) in het vizier. Maar het duurde lang voordat de voorsprong van ruim twee minuten slonk.

Twintig kilometer voor het einde moesten Barbin, die wel nog drie extra bergpunten veroverde, en Jauregui dan toch afhaken. Daarna werden ook Mosca, Frapporti en Belkov ingerekend door Valerio Conti (Team Emirates).

Op weg naar de slotklim was het toch Tim Wellens die de langste adem had. De rijder van Lotto Soudal kwam als eerste over de finish. De Canadees Michael Woods werd tweede, de Italiaan Enrico Battaglin van LottoNL-Jumbo eindigde als derde. Dumoulin behoorde tot de groep die kort achter Wellens zat, maar maakte geen deel uit van de toptien. Wel breidde de Limburger zijn voorsprong op Froome, die al 37 seconden bedroeg, verder uit tot 54 seconden.