Nieuws/Sport
2013370
Sport

Yankees en Red Sox komen naar Londen

Didi Gregorius

Didi Gregorius

New York Yankees en Boston Red Sox, de meest beroemde professionele honkbalteams uit Major League Baseball (MLB) die bekend staan om hun onderlinge rivaliteit, spelen volgend jaar twee officiële competitiewedstrijden in Londen. 

Didi Gregorius

Didi Gregorius

Dat maakten MLB-commissioner Rob Manfred en de Londense burgemeester Sadiq Khan gistermiddag bekend tijdens een persconferentie in de Britse hoofdstad in gezelschap van de clubleiding van de Yankees en Red Sox. De twee ploegen spelen op 29 en 30 juni 2019 tegen elkaar in London Stadium waar tijdens de Olympische Spelen van 2012 de openings- en sluitingsceremonie en ook de atletieknummers plaatsvonden.

Het stadion wordt aangepast tot een accommodatie voor 55.000 toeschouwers. De overeenkomst is voor twee jaar, zodat ook in 2020 twee Major League-teams naar Londen zullen komen. "Major League Baseball is enthousiast om één van de bekendste sportrivaliteiten naar Londen te brengen tijdens onze voortgaande inspanningen om honkbal wereldwijd te laten groeien'', stelde Manfred. Door de komst van de Yankees en Red Sox naar Londen zullen twee Nederlandse internationals volgend jaar dicht bij huis in actie te zien zijn.

De in Amsterdam geboren van Curaçao afkomstige Didi Gregorius speelt voor New York en Arubaan Xander Bogaerts komt uit voor Boston. De afgelopen jaren werd ook Hoofddorp regelmatig genoemd als mogelijke locatie. Daar werd in 2014 het honkbalstadion van Hoofddorp Pioniers geopend, dat voldeed aan de MLB-eisen. Tijdens de opening maakte MLB bekend dat het op het fraaie complex een aantal evenementen ging organiseren, waaronder try-outs en toernooien (academies), wat ook daadwerkelijk gebeurde.

In 2011 werd een bidbook ingeleverd bij Major League Baseball voor de organisatie van reguliere competitiewedstrijden in Hoofddorp. Hiervoor sloegen de gemeentes Haarlemmermeer en Amsterdam in 2013 de handen ineen in de hoop een toekomstige 'Amsterdam Series' te kunnen realiseren. Maar er was nog een lange weg te gaan en vorig jaar werd al duidelijk dat Londen favoriet was. Voor de uitvoering van een dergelijk evenement is niet alleen de medewerking ter plekke nodig, maar ondermeer ook van twee clubs en de spelersbond.

Zo werden na lange voorbereidingen in recente jaren Major League-wedstrijden gespeeld in Japan en Australië. Dit seizoen werd er gespeeld in Puerto Rico en Mexico. Voor het eerst komen er nu ook wedstrijden uit de hoogst haalbare professionele honkbalcompetitie naar Europa. "Het is hartstikke goed voor het honkbal dat er teams van dit niveau naar Europa komen'', reageerde KNBSB-directeur Bart Volkerijk. "Uiteraard hadden we gehoopt dat de eerste wedstrijden in Nederland gespeeld zouden worden. Maar we moeten realistisch zijn dat er voor wedstrijden met dit soort teams, de top van de Major League, grote stadions nodig zijn. Anders is dit niet te bekostigen. Dit initiatief van MLB kunnen we alleen maar omarmen. Het is goed voor de ontwikkeling van de sport dat er twee wedstrijden worden gespeeld in een Olympisch Stadion. Ondertussen moeten wij onze best blijven doen om een volgende keer dergelijke wedstrijden naar Nederland te kunnen halen.''