Nieuws/Sport
2013968
Sport

De Ligt verkozen tot Talent van het Jaar

Matthijs de Ligt

Matthijs de Ligt

Matthijs de Ligt is verkozen tot Talent van het Jaar van de Eredivisie. De Ajax-verdediger treedt daarmee in de voetsporen van onder anderen Arjen Robben, Wesley Sneijder, Klaas Jan Huntelaar, Christian Eriksen, Memphis Depay en zijn teamgenoot Kasper Dolberg, die de prijs vorig jaar won.

Matthijs de Ligt

Matthijs de Ligt

"Ik vind het een hele grote eer. Veel jongens die deze prijs wonnen werden internationale topvoetballers, wat natuurlijk ook mijn doel is. Daarnaast vind ik het een eer om straks mijn eigen Cruyff Court te hebben", aldus De Ligt, die als 18-jarige al meerdere malen de aanvoerdersband droeg bij Ajax. 

"De Cruyff Foundation doet namelijk erg goed werk. Kinderen met een beperking kunnen laten sporten vind ik heel belangrijk en een heel goed initiatief. Sport brengt mensen samen en daarin moet je geen onderscheid maken.  Van de 14 regels van Johan Cruijff vindt ik persoonlijkheid en samenwerken heel belangrijk want ik win nu een individuele prijs terwijl ik een teamsporter ben. In je eentje kun je vrij weinig. Je hebt altijd anderen nodig."

De Ligt krijgt de trofee, net als de Bronzen Schoen die hij won, uitgereikt tijdens het gala Voetballer van het Jaar in oktober. De locatie van het te bouwen Cruyff Court dat de naam van de Ajacied gaat dragen, wordt dan ook bekendgemaakt. 

De jury bestond dit jaar uit Jordi Cruijff, Willy Dullens, Wim Jonk, John van den Brom, Ron Jans, Philip Cocu, John van ’t Schip, Aron Winter, Pierre van Hooijdonk, Henk Fraser, Frank Rijkaard, Willem van Hanegem en Peter Bosz.

"In het voetbal, anders dan in het normale leven, is het een groot compliment als een 18-jarige er 10 jaar ouder uit ziet", stelt Jordi Cruijff namens de jury. "Matthijs heeft bewezen er niet alleen snel te kunnen komen, maar ook overeind te blijven na de moeilijke momenten en daar snel van te leren.  Matthijs wil elke dag beter worden en haalt op heel jonge leeftijd al een zeer constant niveau. Ook als hij een keer een fout maakt, raakt hij niet in paniek. Zowel bij Ajax als Oranje is hij nu al bijna niet meer weg te denken. Matthijs denkt speelt en verdedigt vooruit. Er is altijd ruimte voor verbetering, maar dat niemand dat Matthijs hoeft uit te leggen, is misschien wel zijn grootste talent."