Nieuws/Sport
2014211
Sport

Labyad: 'Ajax natuurlijk zeer eervol'

Zakaria Labyad juicht na een doelpunt tegen Ajax in de ArenA.

Zakaria Labyad juicht na een doelpunt tegen Ajax in de ArenA.

De wens van Ajax-trainer Erik ten Hag om voor de derde keer met Zakaria Labyad te gaan werken, gaat in vervulling. Sinds het vertrek van Ten Hag naar Ajax is Labyad voortdurend met Ajax in verband gebracht.

Zakaria Labyad juicht na een doelpunt tegen Ajax in de ArenA.

Zakaria Labyad juicht na een doelpunt tegen Ajax in de ArenA.

„Natuurlijk is dat zeer eervol, maar ik wil me nog niet bezighouden met een transfer. Op dit moment wil ik me focussen op de play-offs en zorgen dat we Europees voetbal halen”, aldus de middenvelder van FC Utrecht.

De grote pleitbezorger van de komst van Labyad naar Ajax is trainer Ten Hag. De scouting van Ajax gaf weliswaar een negatief advies en ook directeur voetbalzaken Marc Overmars had aanvankelijk twijfels. Uiteindelijk gaf het respect voor de manier waarop Labyad zich uit zijn vrij uitzichtloze situatie bij Sporting Lissabon heeft terug geknokt de doorslag.

In dat rehabilitatieproces was een belangrijke rol weggelegd voor Ten Hag, die Labyad in januari 2017 de kans gaf om bij FC Utrecht de weg omhoog in te zetten. De creatieve middenvelder was niet in conditie en kampte met overgewicht na een half jaar werkloos thuis te hebben gezeten, maar Ten Hag geloofde in de potentie van de Marokkaanse international. Als assistent-trainer van PSV had Ten Hag het grote talent begeleid en van dichtbij gezien hoe Labyad uit wist te groeien tot een basisspeler, alvorens hij met veel tumult de Eindhovense club verruilde voor Sporting Lissabon.

Met de transfer naar Ajax keert Labyad terug in de vaderlandse top, die hij in de zomer van 2012 verruilde voor het Portugese avontuur. Voor het zover is, wil hij op een goede manier afscheid nemen van FC Utrecht, de club die hem veel goeds heeft gebracht. Daarvoor wil hij nog een keer knallen in de play-offs, waarin hij vorig jaar al zo belangrijk was voor FC Utrecht. „Die wedstrijd tegen AZ, waarin we een 3-0 achterstand goedmaakten en via penalty’s Europa ingingen, is de mooiste wedstrijd uit mijn carrière geweest. Ik hoop dat ik dit jaar nog bepalender kan zijn.”

Het huidige seizoen is het meest productieve van Labyad in zijn carrière (12 goals, 8 assists). Hij keert vanavond bij het eerste play-offduel met SC Heerenveen terug in de ploeg, nadat hij twee duels aan de kant heeft gestaan met lichte hamstringklachten.

Klik HIER voor al het laatste Ajax-nieuws op een rij.