Sport/Wielrennen
2016282
Wielrennen

Nederlandse doping-expert valt Froome bij

Chris Froome

Chris Froome

De Nederlandse doping-expert Douwe de Boer valt Chris Froome bij.

Chris Froome

Chris Froome

"Ik onderschrijf de wetenschappelijke studie en denk dat de WADA strategie voor salbutamol te kort door de bocht is. In die zin zou ik begrip kunnen opbrengen voor vrijspraak van Froome”, aldus De Boer.

Lees ook: 'Positieve test Froome compleet onacceptabel'

Na de 18e rit van de Vuelta a España testte Froome de dubbele hoeveelheid salbutamol in zijn urine dan de toegestane waarde. De Britse krant The Times meldde gisteren echter dat het internationale dopingagentschap WADA met een nieuwe berekening de hoeveelheid salbutamol bij Froome al van 2.000 naar 1.429 nanogram per millimeter urine heeft teruggebracht. Dit is echter nog altijd ruim meer dan de maximum toegelaten hoeveelheid van 1.000 nanogram.

Al jaren worstelt WADA met salbutamol. Enkele jaren geleden had het WADA voor dit product (dat veelal gebruikt wordt door astmapatiënten) een omvattende strategie om meer vat op het probleem te krijgen.

Chris Froome en Luis Leon Sanchez.

Chris Froome en Luis Leon Sanchez.

De Boer: "Dat kostte voor de dopingautoriteiten echter meer geld en bood voor de atleten nog voldoende mogelijkheden om er toch onderuit te komen. De WADA heeft destijds geopteerd voor een simpele en goedkopere benadering van een afkapwaarde van 1.000 nanogram per milliliter, die via de wetenschappelijke studie van CHDR afgekraakt wordt. In het geval Froome ontstaat nu de discussie hoe hoog die afkapwaarde redelijkerwijs zou moeten zijn. De problematiek rondom Froome is in mijn ogen aan WADA zelf te danken. Zij hadden en hebben hun zaakje betreffende salbutamol niet in orde. Het zal de geloofwaardigheid van het antidoping systeem geen goed doen, maar ik leg de schuld dan toch bij WADA.”